Рашидов ще реставрира и крепостта "Баба Вида"

ОFFNews 14 юни 2016 в 14:53 10707 12

Снимка travel-tourism.info

Крепостта "Бабини Видини кули".

Известната видинска крепост "Баба Вида" е включена в списъка за реставрация с европейски средства, обяви Вежди Рашидов в отговор на въпрос на депутата Вили Лилков, предаде БНР.

"Трябва да се направи цялостната реставрация и консервация, за което са необходими около 5-6 милиона лева. Трябва да се отводни горната тераса, да се дореставрират стените. Това е въпрос на проект, в чието подготвяне участват и архитекти, и реставратори, и археолози, всякакви специалисти", коментира Фионера Филипова, директор на Регионалния исторически музей във Видин.

Министърът на културата добави, че видинският и други региони в страната ще ползват приоритетна ос 6 "Регионален туризъм" на ОП "Региони в растеж - 2014-2020", за да се заемат с "опазването и популяризирането" на културното им наследство.

Обявяването на процедурата по приоритетната ос е планирано за декември. През февруари е създадена работна група, която да предложи проекти за кандидатстване, допълва Рашидов, цитиран от БНР.

Историята на крепостта

"Баба Вида", наричана също "Бабини Видини кули", е средновековна крепост във Видин. Считана е за единствената изцяло запазена крепост в България.

Строежът на същинската крепост е започнал през 10 век на място, където преди това е имало древноримски наблюдателен пункт, като са установени няколко периода на строителство.

Крепостта застъпва мястото, където се е намирала римската крепост Бонония, която е строена през 3 век. По-късно тя става основната, най-укрепената част (използвана за замък на местния владетел) от градската крепост, опасвала тогавашния град (най-стария днес видински квартал "Калето").

Средновековната крепост е построена върху съществуващи основи на римската крепост. Тя е дело на българското строителство. Първите строителни дейности по крепостта датират от края на Първото българско царство. Във византийските хроники е записано, че видинската крепост издържала на обсада, продължила близо 8 месеца. При тази обсада византийските войски са предвождани от император Василий II. От постройките от онзи период днес са останали сравнително малко. Най-запазени са стената и кулите, които са разположени към река Дунав.

Почти през целия период на Второто българско царство видинската крепост е най-важното укрепление в Северозападна България. Най-голямо разширение на крепостта е по време на управлението на цар Иван Срацимир, управлявал Видинското царство. Той обитава Видинската крепост като феодален замък. През този период са построени значителен брой вътрешни стени и кули. Именно тогава крепостта добива вид, близък до този, който тя има днес.

Турците са я наричали „девствената крепост”, защото никога не е била превземана.

Крепостта Баба Вида играе важна роля и през османското владичество. През онзи период са осъществени редица строителни работи. В края на 18 век крепостта вече не се използва за отбранителни цели, а служи предимно за оръжеен склад и за затвор.

Легендата за името ѝ

Според една легенда, наименованието Вида идва от името на момиче, живеело по тези земи. Тя била дъщеря на богат болярин, който владеел земите от Стара планина до Карпатите. Имала две сестри – Гъмза и Кула, които не сполучили в браковете си. Те разделили владенията помежду си и се омъжили, след като баща им умрял. Заради неуспешните бракове на сестрите си (мъжете им пропилели тяхното наследство), Вида не искала да се омъжи и отхвърляла всички предложения, които и отправяли кандидатите. Построила замъка и останала в него до края а живота си. Поданиците на Вида били много доволни, защото ги защитавала от враговете. След нейната смърт те кръстили крепостта „Бабини Видини Кули“ в знак на почит и благодарност.

Друга легенда гласи, че на мястото е живял богат владетел, който имал двама сина (Коста и Гъмзо) и две дъщери (Вида и Кула). Те не се разбирали помежду си и се разделили, като създали свои собствени градове: Костолец, Гъмзиград, Видин и Кула.

Има и легенда за две сестри – Кула и Вида. Втората била изключително красива и всички искали да се оженят за нея. Тя не си избрала никого, независимо че Кула постоянно я съветвала да се задоми. Вида не слушала съветите и постоянно се карала с нея. Тогава Кула се принудила да напусне родното си място и създала град Кула. Вида цял живот не се омъжила и останала да живее там, където се е родила. Когато остаряла, турците започнали да превземат българските земи. Тя събрала своите хора и им казала да построят кули, с които да се защитават. Нарекли ги „Бабини Видини Кули“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

11

Лопе де Вега

15.06 2016 в 16:57

Ако ме поканите, авек гранд плезир! Ще ми бъде драго да си общувам с цяла принцеса. Моите почитания!

Поздрав!

29217

9

Лопе де Вега

15.06 2016 в 14:44

Прекрасна идея, но недовършена! Да сложат и на коня ламби в очите, ама по-силни и да гледа строго у дупетатите!

Поздрав!

11480

7

Plagiat

14.06 2016 в 18:47

С трепет очаквам и решението за паметник от автора Хайтов. Какво ли ще и свети на баба Вида в крайдунавския сумрак?

29585

6

Izalina

14.06 2016 в 16:15

то накъдето се обърнеш всичко в перманентна реставрация и все нереставрирано стои ... и нямам предвид само културното наследство за жалост :(

29217

5

Лопе де Вега

14.06 2016 в 15:55

Мога да му уредя стиропор с намаление и турски керемиди от Китай!

Поздрав!

15614

4

OTBPAT

14.06 2016 в 15:28

Ама направете прословутата обществена поръчка за целия съюз, наскоро имаше един материал за реставриран замък в Полша. Ама няма гепене... и на т'ва му...майката

25665

3

Victimized

14.06 2016 в 15:16

Тя и сега крепостта има един климатик боднат от едната и страна , дето не знам кой ненормалник го е позволил , но е скандално ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!