Президентът връчи почетен знак на Цветана Манева

''Преди години възкликнахте: ''Талантът е достатъчен, за да не могат да те понасят в България'', дано сме променили вашето мнение днес,'' надява се Радев

OFFNews 21 февруари 2024 в 14:42 740 0

Президентът връчи почетен знак на Цветана Манева

Снимка БГНЕС

Президентът връчи почетен знак на Цветана Манева

Румен Радев удостои с Почетния знак на президента българската актриса Цветана Манева.

Отличието се връчва по повод 80-ата годишнина на Цветана Манева и отчита нейния принос за развитието на театралното и филмовото изкуство, както и за нейните заслуги в утвърждаването и развитието на българските традиции в актьорското майсторство.

"С течение на годините публиката успя да опознае Цветана Манева не само като актьор, но и като човек," каза Румен Радев по време на церемонията. „Интелигентна, взискателна към себе си, но и към другите, преминаваща стоически през изпитанията, любознателна, провокативна, свободолюбива, което може да се обобщи съвсем кратко – Цветана Манева – стандарт и класа“, коментира Радев.

По думите на президента едва ли някой ще оспори, че Цветана Манева е сред най-ярките и запомнящи се актриси на България. Впечатляващият талант и неподражаем почерк едновременно вълнуват и респектират поколения българи, посочи той.

Президентът каза, че преди години Цветана Манева е „възкликнала, че талантът е достатъчен, за да не могат да ви понасят в България. Тогава имахте своите причини за това. Искрено се надявам днес да сме успели да променим вашето мнение, защото „ви ценим и обичаме“, заяви Радев.

"Дарбата е даденост, а талантът е работа. Приемам този плакет като оценка за моя труд, който се оказа, че е над половин век," каза актрисата. Тя благодари на всички хора, с които е работила. "Актьорството не е самотно занимание, а колективно изкуство и всички, до които съм се докосвала, са ме зареждали," добави Цветана Манева.

Тежкият момент, в който актьорите се разделят с професията си, винаги е свързан с едно физическо изтощение, посочи Манева. "Най-много благодаря на студентите, които съм имала. Младостта на тези хора е невероятно заразителна," каза актрисата. Манева каза още, че е благодарна и на своята публика.

„Усещам, че имаме дълг към децата ми, децата ни, всичките деца на България. Мисля, че сме им длъжни и ви моля – пазете децата“, каза още Цветана Манева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!