През 2023 г. ''Музикаутор'' разпредели авторски възнаграждения за над 210 000 български и чуждестранни правоносители

OFFNews 04 април 2024 в 13:30 1260 0

Музикаутор

Снимка Музикаутор

Музикаутор

През 2023 г. "Музикаутор" разпредели авторски възнаграждения за над 210 000 български и чуждестранни правоносители, чиято музика е използвана на територията на България. Това се съобщава в Годишния отчетен доклад на организацията за 2023 г., приет от общото събрание на композитори, автори и музикални издатели, което се проведе на 1 април т.г. в София.

Общата разпределена сума надхвърля 12,3 млн. лева, като тя е генерирана от приходите на "Музикаутор" при ползване на музика в телевизии, радиостанции, туристически и търговски обекти, концерти, кинопрожекции, дигитални платформи, сайтове и други. Според отчета на организацията, 83% от разпределената сума е насочена към чуждестранен репертоар, а 17% – за български репертоар, в т.ч. и за неидентифициран репертоар.

Този резултат е следствие на продължаващата тенденция за приоритетно излъчване на чуждестранна музика на територията на страната, която взима превес над българската. Все пак, най-сериозни приходи българските автори генерират от секторите „Радио“ и „Концерти“. Същевременно организацията развива инициативите си за повишаване броя на регистрираните музикални произведения от издатели, композитори и автори, така че те да бъдат успешно идентифицирани.

Това е единственият начин носителите на права да получават приходи от използването на своята музика, особено от Дигиталния сектор, който продължава да е един от най-перспективните за музикалната индустрия.

През 2023 г. българските произведения, регистрирани в дружеството, достигат 115 758 броя, а заедно с чуждестранните произведения каталогът на "Музикаутор" наброява над 32 млн. заглавия. По отношение на приходите резултатите на организацията показват 7-годишен тренд на постепенно нарастване. През 2023 г. те са в размер на 15,6 млн. лв. при ръст спрямо предходната година от 23%.

Рекордни приходи "Музикаутор" постига в Концертния сектор – близо 2,4 млн. лв., които се дължат на все повече лицензирани събития, организирани както от професионални промоутъри, така и от клубове, общини, опери, филхармонии и други. Другият най-успешен сектор е „Търговия и туризъм“, където е постигнат приход над 2,3 млн. лв. и ръст спрямо 2022 г. от 41%.

За първи път през 2023 г. "Музикаутор" реализира проект, подкрепен от Национален фонд „Култура“ – „Авторските права – основен инструмент за инвестиции в музиката“. Чрез него бе осъществена първата пълномащабна маркетингова кампания в Туристическия и търговски сектор. Паралелно с нея по проекта бе създаден и втори сезон на видеопоредицата „Музика на-право“, чиято цел е да повиши информираността за същността на творческия труд и значението на авторските права.

През 2023 г. "Музикаутор" също проведе 10-тата юбилейна сесия на своя Културен фонд, в която бяха отпуснати общо 170 000 лв. за 74 проекта за създаване на нова българска музика. От 2011 г. насам, благодарение на субсидии в размер на над 2 000 000 лв., са подкрепени близо 700 музикални проекта. С това "Музикаутор" се утвърждава като един от най-сериозните източници на финансиране и развитие на българската музикална сцена. През изминалата година "Музикаутор" продължи своята просветна дейност с второто издание на инициативата „Светилник“, чрез която дари с химни седем български училища. Заради нейния безспорен успех и в името на достойното и смислено бъдеще за децата на България, организацията стартира трето издание – „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“. Така още осем училища от Бургас, Варна, Русе, Сандански, Сливен, Ямбол и София ще получат свои собствени химни, които ще бъдат представени премиерно през юни т.г. на престижната сцена на Народния театър „Иван Вазов“. Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на културата и на Министерството на образованието и науката. Повече за резултатите на организацията на автори и композитори можете да намерите в Годишния отчет за 2023 г., публикуван на интернет страницата на "Музикаутор".

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/music/muzikautor-razpredeli-avtorski-vyznagrajdenija-za-nad-210-000-pravonositeli-prez-2023-godina-news_2194219.html © Actualno.com

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки