''Повече от един танц'' предлагат на 17-я фестивал за съвременен танц и пърформанс Антистатик

OFFNews 08 април 2024 в 12:24 710 0

Антистатик

Снимка Антистатик

Антистатик

„Повече от един танц“ е мотото на 17-я „Антистатик“. Радикален, еклектичен, еротичен и политически ангажиран, фестивалът за съвременен танц и пърформанс надскача границите на танца с изключителна международна селекция, посочват организаторите.

Събитието ще се състои от 14 до 23 май в София. Съоснователите на „Антистатик“ са артистите Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев. „В света на 17-ия „Антистатик” танцът не е просто акт на себеизразяване, а квантов скок, който преобразява не само пространството около нас, но и всеки вътрешен свят. През танца създаваме нови реалности, преодоляваме стереотипи, заличаваме погрешни представи, свързваме се с другите. Повече от един танц е нужен, за да продължим“, казват те.

Две завръщания

Фестивалът започва с две представления на хореографи, познати на българската публика от предишни негови издания. На 14 май в „Топлоцентрала“ се завръща Зуфит Симон (Германия) с най-новата си продукция - представлението „Радикални мажоретки“, донесло ѝ номинация за германската награда „Фауст“ (2023). В него тя трансформира формата на политически активизъм и протест Radical Cheerleading в неконвенционален танцов спектакъл, изпълнен с хумор и дълбочина, за да постави въпроса за какво си струва да се излезе на улицата днес, разказват от екипа на фестивала.

На 15 май отново пристига германското дуо Верена Билингер и Себастиан Шулц. След като през 2018 г. двамата представиха своя „Романтичен следобед“, изучаващ хореографския потенциал на целувката, в Нip piece те насочват вниманието върху „центъра на всички желания и съблазън, двигателя на танца“ в тялото, а именно ханшът и бедрата. На сцената се качват изпълнители с разнообразен опит в различни танцови техники – от африкански танци, афро хаус, ориенталски танци и бели денс през денсхол и различни стилове на хип-хоп до салса и туъркинг. Те са посветени в изкуството на люшкане на бедрата. Чрез споделената им игра с усвоените движения и индивидуалната им интерпретация, представлението застава право в центъра на актуалните културни дебати за присвояването и притежанието, еротизацията и екзотизация, сексуалността и пола, политиките на идентичността и универсализма.

Три представления от Seed

На 20, 21 и 22 май фестивалът показва три представления, създадени като част от международния проект Seeds, грижещ се за приемствеността между поколенията в сферата на съвременния танц и дългосрочното обучение на млади танцьори и продуценти. С това намерение трима хореографи от България, Сърбия и Румъния създават свои представления с млади, международни екипи.

На 20 май в „Топлоцентрала“ ще се състои българската премиера на „Тела на предела“ на хореографката Йоана Марчидан (Румъния). Тя насочва вниманието към изпълнителите на независимата сцена, за да разбере повече за чувството им за принадлежност и как се справят с изтощителния ритъм на съвремието, забързан още повече от постоянно писане на проекти и страха от невидимост. На 21 май хореографът Игор Коруга (Сърбия) се впуска в танцово изследване върху възможните начини за борба с капитализма въз основа на идеите за флуидна идентичност със своето представление „Неустойчиви другари“. На 22 май Вили Прагер представя „Transformability: Forever (донякъде мюзикъл)".

Финал със скок

„Антистатик“ завършва на 23 май с представлението „Танцови инструкции“ на Мориц Острушняк (Германия). В него изпълнителят на сцената преминава от традиционния танц шуплатлер до балетния скок grand jeté, от работа с краката като при бокса до движения от брейка, от балггетен реверанс до скачане на въже, докато неспирният ритъм, задаван от дишането, скачането и звуковата среда обвързва всички тези противоречащи си елементи по неразривен начин в едно цяло. Представлението отвежда до ръба на своята емоционална бездна, в която звучи песента Der Mussolini на германската група D.A.F.

И тази година на „Антистатик“ представя, за четвърти път, българска танцова платформа и образователната програма „Без дистанция”, както и паралелни събития.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки