Обявиха ''Българските посланици на културата 2023''

Любопитно е, че Георги Господинов не е избран

OFFNews 21 декември 2023 в 08:45 1842 0

Обявиха ''Българските посланици на културата 2023''

Снимка БНР

Обявиха ''Българските посланици на културата 2023''

Победителите в кампанията „Българските посланици на културата 2023“ бяха наградени на официална церемония в Софийската градска художествена галерия.

Общо 12 културни дейци бяха отличени на събитието, организирано от Българското национално радио. Това са директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, оперната певица Александрина Пендачанска, писателят Захари Карабашлиев, художничката Дили Бозаджиева, писателката Теодора Димова, диригентът Десислава Стефанова, музикантът Теодосий Спасов, актьорът Руси Чанев, филмовият режисьор Стефан Командарев, цигуларят Васко Василев, художничката Кина Бъговска и режисьорът Явор Гърдев.

Любопитно е, че писателят, спечелил Букър с романа си "Времеубежище" Георги Господинов не беше сред наградените. Потърсихме кои са били те миналата година, защото допуснахме, че може идеята е да не се награждават едни и същи творци, но така и не открихме кои са били посланиците за 2022 г.

"Тази вечер празнуваме културата", каза генералният директор на БНР Милен Митев. „Когато преди две години Нина Цанева предложи тази инициатива, веднага я прегърнахме, защото виждаме в това потенциал за нещо голямо, нещо което да ни обединява“, каза той. По думите му именно достиженията на българските културни дейци са това, което ни поставя на картата на света и ни дава най-силния дипломатически аргумент. „Мисля, че след години, когато хората погледнат назад към днешното време, много от споровете и дребните теми, които ни разделят, ще бъдат забравени. Но постиженията на хората на културата, на хората на изкуството ще се запомнят във вечността“.

Събитието беше под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. „Културата е онова уникално нещо, което прави всеки един от нас неповторим. Това е нашето ДНК. Тя е богатство, тя е необятен хоризонт, тя е талант, тя е вдъхновение. Тя е онзи мост между минало, настояще и бъдеще, който ни прави по-добри, който ни кара заедно да търсим решения, да не виждаме само предизвикателствата и проблемите“, каза Мария Габриел.

По думите ѝ тази награда е признание и мисия. „Това е може би най-благородната мисия, която е мисия и на дипломацията. Защото дипломацията търси да има мир, да има диалог, да сме открити повече един към друг и да се разбираме. Да преоткриваме културите заедно, да създаваме решения. И аз смятам, че това е неповторимата и уникална сила на културата“, посочи вицепремиерът. Тя допълни, че културата за първи път е приоритет във външната политика на България.

Творците са номинирани от слушателите на БНР, а изборът кои от тях да бъдат посланици на културата е на жури, председател на което е министърът на културата Кръстю Кръстев. „Тази вечер ние отдаваме заслуга на хората, които правят добри неща за България. Които разнасят нейната слава, които носят нейните гени, нейните таланти“, каза той.

Прави впечатление, че писателят, прославил България по целия свят Георги Господинов, който спечели наградата Booker през 2023 г. с романа си "Времеубежище" не е сред наградените. Потърсихме миналогодишните лауреати с презумпцията, че може целта е да не се дава наградата все на едни и същи творци, но така и не открихме кои са били наградени през 2022.

Сред официалните гости на церемонията бяха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Освен Кръстю Кръстев на събитието присъстваха още част от останалите членове на журито, сред които генералният директор на БТА Кирил Вълчев, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова, Нина Цанева.

„За мен като министър на труда и социалната политика е изключително важно да насърчаваме ценностите и всичко това, което ние можем да намерим в българската култура и традициите. Да ги предаваме, да ги възраждаме в ежедневието и в живота на нашите деца“, каза Иванка Шалапатова. Тя пожела на Българското национално радио инициативата да се превърне в дългогодишна традиция.

Според министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева България трябва да заложи на културата и на творческите индустрии като ключови, за да развие икономиката си. По думите ѝ тази година, с новите цели на Министерството на иновациите и растежа, „за първи път ще се отдели сериозно финансиране, за да бъде подкрепен този сектор“. „Предвидени са 127 милиона лева за развитие и подкрепа на креативните творчески индустрии, на занаятите, на хората, които развиват човешкия капитал в страната през творческите си заложби“, каза Милена Стойчева.

Кампанията „Българските посланици на културата“ цели да открои постиженията на изтъкнати писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци, композитори, кинодейци, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество са прекрачили границата на страната и са я направили разпознаваема в световното културно пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика