Музикаутор: Организаторите на откриването на ''Пилон Рожен'' отказват да уредят правата за музиката

OFFNews 12 юли 2023 в 11:04 5101 3

Снимка Музикаутор

Откриването на "Пилон Рожен" е поредната инициатива, която претендира за родолюбие и патриотизъм, но е на път да се проведе в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права, тъй като организаторите отказват да уредят правата за музиката. 

Това заявяват в позиция от организацията на автори и композитори Музикаутор.

Оттам обясняват, че въпреки многобройните уведомления организаторът – Фондация "Наследство в бъдещето", отказва да уреди правата за музиката, която ще бъде изпълнена по време на събитието.

"Така за пореден път в България ще бъде проведено събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения огромен труд по създаването на музика", коментират от организацията на автори и композитори.

Според Музикаутор нарушаването на законите в една правова държава е несъвместимо с понятието патриотизъм.

"Ето защо е още по-фрапиращ фактът, че събитието има официалната подкрепа на редица медии, държавни фирми, общини, политици и общественици и се провежда под патронажа на президента", допълват от организацията.

От Музикаутор посочват още, че 30 години, откакто действа Законът за авторското право и сродните му права, не "стигнаха да се проумее необходимостта от последователна и категорична политика на държавата относно защитата на правата на авторите".

Изпълнителният директор Иван Димитров обясни, че повторното включване на България в черния "Списък 301" на САЩ за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост е показателно за отсъствието на всякаква отговорност от страна на държавата през последните години.

"Освен че неспазването на закона ощетява хиляди правоносители, чуждите инвеститори също заобикалят държавите, в които не намират сигурност, за да развиват бизнеса си", казва още Димитров.

Според Музикаутор зачитането на правата на авторите на творческо съдържание на всички нива – държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица, е необходимото условие за стабилност на средата и ключов елемент на икономиката и просперитета на гражданското общество.

От организацията посочват още, че за слоган на кампанията за откриването на „Пилон Рожен“ е избран цитат от Патриарха на българската литература Иван Вазов: "България заслужава да се потрудим за нея".

Музикаутор дълбоко вярва, че не може и не трябва да бъде ощетяван трудът на творческите и културни индустрии, който затова е под защитата на закона. В този смисъл разбирането от страна на всички организатори на събития в България за задълженията им да уреждат авторските права за музикалните произведения е съществено за отключването на потенциала на културната сфера в страната, заключват оттам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

12.07 2023 в 12:04

user4eto,

И шофwорите ще са средно на по над промил алкохол... Какъв патриот си ако не караш пил!

723

2

user4eto

12.07 2023 в 11:49

О да, и както беше написал някой - след като се развеят байряците, се изядат кюфтаците и се друсне хорото. Всеки ще си тръгне обратно към панелката, по разбитите пътища, покрай изоставените села, занемарените болници и училища. Но пък ще му е едно патриотично...

345

1

Джендо Джедев

12.07 2023 в 11:18

Абе карай, бе, важното е да се веят байряци и шаяци, да думкат тъпани, да се вият хора и да пушат скари с кебапчета. Това е то истинският патриотизъм. Спазването на законите на страната е само за балами, а не за патриоти! :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!