Музиканти от Испания, Русия, Украйна, Колумбия, Латвия и България казаха ''Путин, спри войната!''

Апелът бе отправен след изпълнението на творбата на Венци Мицов ''Lamento/Прекъсната молитва'' вчера във Враца

OFFNews 01 септември 2022 в 10:20 3499 0

Венци Мицов

Снимка Венци Мицов

Венци Мицов

"Моля ви, не искам повече да пиша подобни творби!" В тези думи Венци Мицов се обърна към публиката, дошла на премиерата на неговата творба за струнен оркестър "Lamento/Прекъсната молитва" вчера във Враца.

Премиерата на творбата в памет на жертвите от войната на Путин срещу Украйна беше снощи в концертната зала на Симфониета Враца.

12-минутната композиция, написана за струнен оркестър и тимпани, редува в себе си контрасти - от тих молитвен транс към безмилостна и бездушна канонада от звуци.

Решена в минималистичен стил, тя, по думите на нейния автор е "музика, която не може да развие себе си, защото смъртта стои на пътя ѝ".

"Lamento/Прекъсната молитва" е първото българско произведение за оркестър, което изразява отношение към войната. До момента гражданска позиция спрямо случващото се в Украйна не е изразил почти никой български композитор.

В края на симфоничната пиеса музикантите от Симфониета Враца, които са от много различни националности се присъединиха към призива на композитора Венци Мицов, който каза "Putin, stop this fuckin' war!!!".

Видео от снощната премиера:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика