''Клопка'' на Надежда Косева открива 28-ия София Филм Фест

OFFNews 06 февруари 2024 в 14:30 678 0

Кадър от

Снимка Арт Фест

Кадър от "Клопка" на Надежда Косева

Клопка“ на Надежда Косева открива 28-ия „София филм фест“, съобщават от „Арт фест“.

След Сао Пауло, новият български филм ще има своята европейска премиера на 13 март в зала 1 на НДК. Създаден като копродукция между България и Германия, проектът е представян в програмата на „София мийтингс“, както и на пазарите в Сараево и Сан Себастиан.

„Тази история ще срещне зрителите с един особен герой. Божека е чешит със силно развито чувство за собствено достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Когато местният олигарх, с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва печеливш за него, но опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града, Божека се оказва единственият човек, който може и смее да му се противопостави“, разказват от „Арт фест“.

Надежда Косева създава „Клопка“ по сценарий на Боян Папазов, като в главната роля е Александър Трифонов, участват още Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров, Николай Чобански. Зад камерата е операторът Кирил Проданов, художник е Ивелина Минева, музиката е на Ашер Голдшмит, за звука отговарят Момчил Божков и Андреас Хилдебранд, а монтажът е на Нина Алтъпармакова.

„Клопка“ е вторият игрален филм на Надежда Косева. Нейната новела „Ритуалът“ е част от омнибуса „Поколение: Изгубени и намерени“, с премиера на Берлинския фестивал през 2005 година. През 2009 късометражният й филм „Омлет“ печели почетен диплом на фестивала Сънданс. През 2011 година игралният късометражен филмов разказ „Втори дубъл“ получава специален диплом на журито на фестивала в Сараево. „Ирина“ е нейният първи пълнометражен филм, който обикаля света и печели над 20 международни награди след премиерата си във Варшава през 2018 година. Същата година Надежда основава „КиноКлас“ и заедно със свои колеги преподава филмово изкуство на деца от цяла България.

„Клопка“ е една от двете български творби, които ще участват в международния конкурс

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!