Голямо международно изложение за изкуство Sofia Art Fair ще има през пролетта

Проучване сочи, че по-богатите и образовани българи се интересуват от изкуство

OFFNews 15 януари 2024 в 16:15 2399 0

Суни Данаджъ

Снимка Sofia Art Fair

Суни Данаджъ

Изложение за изкуство Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в "София тех парк", обявиха организаторите от фондация „София диша“ днес на пресконференция в БТА. По думите им проектът ще събере художници, галерии, колекционери, представители на бизнеса и международната професионална общност.

В рамките на три дни посетителите на Sofia Art Fair ще видят творчеството на актуални съвременни художници и ще се запознаят с разнообразието и тенденциите в най-новото изкуство. Програмата от съпътстващи събития ще постави на фокус теми като изкуствения интелект и виртуалната реалност, хоризонтите и предизвикателствата, които технологията разкрива пред творците и културата като цяло. Предвидени са специални кураторски обиколки, които ще запознаят отблизо гостите с творбите на участниците, срещи с автори, както и богата съпътстваща програма с изявени гости от България и Европа. Така Sofia Art Fair ще се превърне в платформа за значими срещи, създаване на лични и професионални контакти, а най-изкушените ще могат да закупят произведения с колекционерска и инвестиционна стойност.

В централното изложбено пространство галерии от България и Европа ще покажат произведения на избрани автори. Паралелно, в рамките на форума, ще се реализира изложба на млади български съвременни художници, чието участие в инициативата е безвъзмездно. Всички галерии и автори ще бъдат селектирани от международно жури от куратори и изкуствоведи. То се състои от: Радослав Механджийски (изкуствовед и куратор), Теодора Константинова (изкуствовед и куратор), Йохан Густавсон (куратор, Нидерландия), Мартина Йорданова (куратор) и Нина Гшайдер (изкуствовед и колекционер, Австрия).

Sofia Art Fair е трансформиращо визуално-културно изживяване, което обединява художници, колекционери и ентусиасти на изкуството от България и Европа, казват организаторите. Събитието има за цел да преосмисли арт пейзажа в България, като демонстрира жизненото многообразие на съвременното изкуство, насърчава междукултурния диалог, отбелязва уникалните творчески изрази и допринася за растежа на пазара на изкуство в България. Организатор на амбициозното за страната ни събитие е фондация „София диша“, която реализира успешно фестивала за градска култура „София диша“, провеждан години наред в столицата. В него изкуството и таланта си проявяваха артисти в областта на музиката, танца, изящните и приложни изкуства, киното, театъра, архитектурата, дизайна, социалните и образователните инициативи и екологията.
Желаещите да вземат участие в Sofia Art Fair могат да заявят своята кандидатура като попълнят апликационна форма от 18 януари 2024 г. до 31 март 2024 г. в сайта на събитието.

Консултанти на проекта са: Снежана Кръстева (куратор), Мария Василева (изкуствовед и куратор), Христина Бобокова (изкуствовед и арт мениджър), Николай Неделчев (колекционер), Франц Ийм (колекционер, застраховател на изкуство, Австрия), Симона Кръстева (арт дилър

Трибуна за български и чуждестранни творци

„Като част от ЕС ние сме на практика единствената държава, в която Sofia Art Fair не се реализира“, каза Суни Данаджъ, която е изпълнителен директор на фондация „София диша“. По думите ѝ такъв тип събития са важни, защото развиват пазара на изкуството. Според нея добавена стойност на проекта има междукултурния диалог – изложението прави мост между партньорите от други галерии, медии, артисти. "Както и това, че ще дойдат тук и артисти от Европа, които да споделят творчеството си с нас." По думите на Данаджъ икономическото въздействие на събитието също не трябва да бъде пренебрегвано. То е свързано с туризма, с хората, които се ангажират по реализацията на проекта. „Ние не говорим тук само за култура или някакво творчество, то е микс от всички тези елементи“, каза тя.

Такива изложения са много добра платформа за новостартиращи, не толкова популярни артисти, отбеляза още Суни Данаджъ. Sofia Art Fair може да бъде културна промоция както на София, така и на България изобщо“, каза още тя и добави, че събитието ще влезе в календара на изложенията в чужбина. Тя допълни, че чрез форума искат да достигнат и до български творци, които са в чужбина, които да дойдат и да покажат творбите си на наша земя.

Обединяващо съвременните изкуства

„Преди няколко месеца, когато дойдох в България, се запитах дали мога да отида в някоя галерия за съвременно изкуство тук и открих една страхотна сцена от изключително даровити артисти, много дейни галерии. Направи ми впечатление, че няма музей за съвременно изкуство. И така наистина отбелязах, че е необходимо едно място, платформа или момент, който обединява цялото съвременно изкуство в България“, разказа Едуар Морно – аташе по културното сътрудничество във Френския институт в България. Затова, по думите му, когато организаторите на Sofia Art Fair отишли във Френския институт в България, те от своя страна прегърнали идеята за реализацията на изложението.

„Наистина е необходим такъв панаир, но ние във Франция не харесваме тази дума. Това е много отвъд панаир, защото ще допринесе да се опознае българското изкуство в чужбина. Ние от доста време работим точно за обмен на знания между нашите две държави и това е продължение на тази дейност“, обясни той.

Морно обяви, че за изложението през октомври са поканени двама френски куратори – Хуан Ру – артистичен директор на музея „Макси“ в Рим и Марион Весър Ралиу – куратор на музея за съвременно изкуство в Бордо. Ру е бил асистент на мадам Сун, съпруга на Марин Върбанов. По думите на Морно Sofia Art Fair ще бъде платформа на обмен на знания, на изкуство, лаборатория за нови проекти.

Новите технологии и изкуството

Изпълнителният директор на „София тех парк“ Тодор Младенов каза, че в „София тех парк“ ще организират едноседмичен обучителен семинар, чрез който артистите да развият бизнес уменията си.

От лабораторията по виртуална и разширена реалност ще представят новите технологии, а от лабораторията за развиване на хранителни добавки и лекарства ще презентират технологии, чрез които ще покажат как се правят анализи на различни произведения на изкуството. Ще участват и от лабораторията за 3D креативност и бързо прототипиране, обясни той.

Участниците

„Самите ние през годините сме си мислили колко е важно и ценно да има Sofia Art Fair и се радваме, че се появи Суни Данаджъ, за да го реализира“, каза Теодора Константинова, изкуствовед и куратор. Тя обяви, че ще има съпътстваща образователна програма, насочена както към професионалната общност, така и към широката непрофесионална аудитория. Ще има кураторски турове, срещи с художници.

Петчленно международно жури, в което ще участват тя, Радослав Механджийски, Мартина Йорданова от Националната галерия, Йохан Густавсон от Нидерландия и Нина Кшайдер от Австрия ще определи кои галерии и творци да се представят със свои щандове на изложението.

Радослав Механджийски допълни, че кандидатстването за творци и галерии е между 18 януари и 31 март. То важи за комерсиални галерии за съвременно изкуство в България и чужбина. Галериите трябва да изпратят портфолио на организациите си и произведения на автори. Паралелно с това ще бъдат представени български автори до 30-годишна възраст. Те кандидатстват отново с портфолио и творби. Тяхното участие в събитието ще бъде безвъзмездно, отбеляза кураторът. Той допълни, че всички галерии ще участват равнопоставено и срещу заплащане в зависимост от големината на павилиона си.

По-богатите българи се интересуват от изкуство

Димитра Воева от „Тренд“ разказа, че през ноември е направено изследване за нагласите на българите към момента към Sofia Art Fair. Проучването е реализирано сред млади хора, които живеят в София и са с доходи над пет хиляди лева на домакинство. Две трети от анкетираните са посочили, че имат интерес към изкуство. На първо място е интересът към изпълнителските изкуства, изобразителното изкуство е на второ място. След това са новите медии, фотографията, скулптурата.

„По-високото образование води до по-голям интерес към изуството“, отбеляза Воева. Една трета от запитаните отговорили, че биха реализирали покупка. Според социалога обаче все още нагласата закупуване на изкуство с цел инвестиция е слаба. Повечето българи закупуват за себе си или за подарък. Проучването показало, че най-голям интерес има към интерактивните преживявания и срещите с художниците.

„Макар и година по-рано се вижда, че събитието има много потенциал и вярвам, че с напредването на времето и работата на екипа ще се привлекат възможно най-много хора към него“, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки