Филмът ''Мегалополис'', който Копола прави 40 години, ще бъде показан в Кан

Режисьорът на ''Кръстникът'' и ''Апокалипсис сега'' сам финансира филма

OFFNews 15 април 2024 в 15:00 1565 0

Франсис Форд Копола

Снимка Getty images

Франсис Форд Копола

Американският режисьор Франсис Форд Копола е сред най-големите холивудски звезди на 77-ия Международен кинофестивал в Кан, след като официално беше обявено, че премиерата на новия му филм "Мегалополис" ще се състои там на 17 май. Освен това продукцията е включена и в състезателната програма за голямата награда "Златна палма".

"Мегалополис" е проект, който Копола искаше да осъществи от толкова дълго време и го направи независимо, по свой собствен начин, като творец", обяви директорът на фестивала Тиери Фремо при представянето на официалната селекция на пресконференция в Париж.

Копола, който е на 85 години, реализира мащабния проект със собствени средства. Според американски издания научнофантастичният епос "Мегалополис" е "глътнал" около 120 милиона щатски долара. Режисьорът, създал емблематични кинопродукции като "Кръстникът" и "Апокалипсис сега", е финансирал филма частично и със средства, които получил от продажбата на винената си империя през 2021 г., твърди "Холивуд рипортър". Тогава Копола се раздели с този бизнес срещу около 500 милиона щатски долара по данни на изданието.

Режисьорът решава да бръкне в собствения си джоб за "Мегалополис", осъществявайки идея от 1983 г., когато създава първата версия на сценария. За четири десетилетия реализацията на проекта среща многобройни трудности - официално е обявявано началото на снимките, но малко след това продукцията няколко пъти е спирана неопределен период от време. Снимани са и кадри от филма, които обаче остават неизползвани, писа в. "Гардиън".

Франсис Форд Копола все пак успява да заснеме "Мегалополис", който американски медии определят като филма-завет на легендарния холивудски режисьор и дори го сравняват с "Гражданинът Кейн" (1941) на Орсън Уелс, смятана за един от най-великите ленти в историята на киното, отбелязва АФП.

В интервю за в. "Гардиън" от 2020 г. Копола казва, че иска да направи филм за бъдещето, вдъхновен от цитат на британския поет Алфред Тенисън: "Защото аз се потопих в бъдещето, докъдето стигаше човешкото око, видях визията на света и цялото чудо, което щеше да бъде...". "Това е филмът, който искам да направя. Ще се казва "Мегалополис", заявява пред изданието преди повече от три години режисьорът. Днес той вече е факт.

Едва ли Копола си е представял трудностите, пред които ще се изправи след реализацията на проекта мечта. Оказва се доста трудно да намери студио, което да разпространява най-новия му филм. Продукцията е представена за първи път пред високопоставени представители на големите компании в бранша в присъствието на кинозвезди от ранга на Ал Пачино на специална прожекция на 28 март т.г. с идеята да бъде намерен дистрибутор. Но… засега такъв официално няма.

За големите студиа "Мегалополис", чиято звездна актьорска селекция включва Адам Драйвър, Натали Емануел, Джанкарло Еспозито, Джон Войт, Лорънс Фишбърн, Обри Плаза, Шая Лабъф, Дъстин Хофман и други, е твърде "експериментален" или просто "недостатъчно добър", за да оправдае маркетинговата сметка от 100 млн. щатски долара, която режисьорът Копола предвижда, пише изданието "Венити феър".

"Просто няма как да позиционираме този филм", казва пред "Холивуд рипортър" представител на филмово студио, присъствал на прожекцията, но пожелал да остане анонимен. "Всички се радват на Франсис и изпитват носталгия…Но все пак става въпрос и за бизнес", е мнението на висш служител в друга компания.

Според източник на "Холивуд рипортър" Копола е очаквал бързо да успее да се договори с голямо студио да вложи над 100 милиона щатски долара за популяризирането на "Мегалополис".

В Кан филмът ще бъде представен без план за разпространение в киносалоните, но и с надеждата срещите с потенциални дистрибутори да дадат резултат.

Решението "Мегалополис" да направи първите си стъпки от Лазурния бряг не е продиктувано само от това, а е резултат от силната връзка на режисьора с форума. Точно в Кан през 1979 г. е премиерата на друг хитов филм на Франсис Форд Копола - "Апокалипсис сега", чийто производствен процес също е изпълнен с трудности. След като печели "Златна палма", продукцията получава световно признание. Тогава Копола триумфира за втори път с отличието, след като пет години по-рано, през 1974 г., взима приза за "Разговорът".

В "Мегалополис", чиято продължителност е малко над два часа, се сливат миналото с бъдещето - епична визуална приказка, която прави препратки и към Древния Рим, отбелязва "Дедлайн". Това е "история за политически амбиции, гениалност и противоречива любов", в която "съдбата на Рим преследва съвременния свят, неспособен да реши собствените си социални проблеми", се казва в анотацията.

Инцидент води до разрушаването на метрополис, подобен на Ню Йорк, а проектът за възстановяването му се превръща в сблъсък на две съперничещи си визии - едната на архитекта идеалист (Адам Драйвър), а другата - на кмета прагматик (Джанкарло Еспозито), чиято дъщеря също се оказва замесена в конфликта. Дебатът е дали да се прегърне бъдещето и да се изгради утопия с възобновяеми материали, или да се възприеме стратегия за възстановяване на града по обичайния начин - бетон, корупция и игри по етажите на властта за сметка на неспокойната общественост.

Кинофестивалът в Кан ще се проведе между 14 и 25 май, когато ще бъде обявен и носителят на тазгодишната "Златна палма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки