Фестивал на хапливото кино от 12 до 18 октомври (програма)

OFFNews 05 октомври 2015 в 19:34 2523 0

От 12 до 18 октомври София става център на хапливото кино с второто издание на Sofia Biting Docs.

Фестивалът представя селекция от документални филми и се фокусира върху на пръв поглед преексплоатирани, но в действителност актуални - важни и хапливи теми за обществото - нарушаване на човешките права, дискриминация на различните, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда, както и всичко от документалното кино, което показва интересни истории и хора - филми, заснети с цел да информират и да провокират, да задават въпроси, които да се дискутират.

Паралелно с филмовите прожекции, в рамките на фестивала, се организират дебати и лекции, като целта им е не толкова да разрешават проблеми, а да ги популяризират, като в търсене на обективността, всеки сам да стигне до своята истина.

Филмите от Sofia Biting Docs ще се излъчват в Дома на киното, културен център G8, „Евро Синема", Чешки център и институт „Сервантес", а програмата може да видите тук.

Откриващата прожекция ще е на българо-канадската продукция „Зелена мечта" на Мая Йоцова, разказваща за стерилното отношение към зелените площи в Канада и детските ѝ спомени от поляните с диви цветя и високи сухи треви, разпръснати между жилищните квартали на родната ѝ София, съобщи сайтът Stand.bg. 

Специален гост на фестивала ще бъде и Мигел Анхел Кано, който ще представи изложбата си „Лицата на Тибет", която ще бъде разположена в Дома на киното, и ще поговори със зрителите след премиерата на филма му „И все пак Тибет".

„Захарен блус" на Андреа Цулкова ще засегне темата за здравословното хранене. Филмът е трагикомична и емоционална история, която започва от кухненската маса в къщата на Андреа и се разпростира из целия свят. Вдъхновяващ разказ, който помага на хиляди хора по света да обърнат внимание на продуктите, с които се хранят и на качествените храни, които често остават незабелязани сред лъскавите опаковки на полуфабрикатите.

„Хранителни вериги" пък показва високата цена, която плащаме в човешки план, за да изглеждат супермаркетите толкова пълни с изобилие от всевъзможни продукти.

В рамките на Sofia Biting Docs ще се състои световната премиера на изкушението за пътешественици „Открий отново Индия". 4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас. Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия. Накрая след 50 дни, 19 хиляди километра и безброй случки и хора, разбират, че не те са били част от Индия, а тя е била част от същинския им живот.

Един от акцентите в програмата е премиерата на „Банкси покрива Ню Йорк". В 31 поредни дни няколко квартала в Ню Йорк осъмват всеки ден с нов арт проект. Полицията много пъти се опитва да арестува извършителя за вандализъм, но той е неуловим като сянка. Всички знаят името му и изкуството му, но никой не го е виждал. Той е апокрифен британски уличен артист и светът го познава като Banksy.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки