Дебат в парламента: 'Културен чек' за 200 лева за младите? Не може!

Николаос Цитиридис 07 февруари 2018 в 15:47 8079 4

Чек за културни мероприятия на стойност 200 лева за всеки младеж, навършил 18 години – тази идея стана повод за пръв път от много време в парламента на темата за изкуството и културата да се отделят повече от няколко минути.

Предложението на БСП е навършилите пълнолетие да получават т.нар. културен чек на стойност 200 лева. С тези пари младежите да могат да посещават театри, музеи, галерии и концерти за сметка на държавата.

На пръв поглед идеята звучи добре, но не и в очите на управляващото мнозинство на ГЕРБ и ОП, което до последно бранеше позицията срещу ваучера за култура. Силни доводи така и не се чуха.

Законопроектът за културния чек бе разглеждан днес в парламента по точката от правилника, според която всяка първа сряда на месеца законопроектите и проектите за решения, включени в дневния ред на редовното пленарно заседание, се предлагат от парламентарните групи, а не от председателя на НС. Така днес на ротационен принцип първи бе гледан законопроектът на ДПС за гражданството, после този на Министерски съвет (по предложение на ГЕРБ) за европейската заповед за разследване и накрая бе предложението на БСП за културния чек.

По време на дебата в пленарната зала се разкри рядката гледка от трибуната да говорят депутатите от арт средите - актьорите Нона Йотова (БСП) и Евгени Будинов (ГЕРБ). Очаквано Йотова беше „за“, докато Будинов бе песимистично настроен към идеята на социалистите:

„Много съм щастлив, че днес в парламента от 1 час се говори за култура. Надявам се това да се случва по-често. Друго, което исках да кажа е, че аз като аткьор често играя пред така наречените „откупени“ зали – фирми купуват цялата зала. И знаете ли какво става? Половината зала е празна, другата не иска да гледа. Страхувам се от това, че актьорите и творците ще станат евтини с този чек. Културата има доста по-сериозни проблеми и нека помислим над увеличението на заплатите на артистите, които са обидно ниски. По идейни съображения аз няма да подкрепя този законопроект.“

Будинов бе репликиран от Антон Кутев, който бе най-активният сред социалистите по темата. Депутатът от БСП обясни на колегата си от ГЕРБ, че тук не става въпрос за „откупени“ зали, а за това всеки младеж да може да си избере и да гледа постановка, музей, галерия или концерт по свой избор.

Преди изказването на Будинов пък Тома Биков от ГЕРБ и Кутев се скараха за разликата и значението на понятията „култура и изкуство“.

БСП извадиха в своя ползва и проучване, направено по поръчка на Българската асоциация на работодателите, в областта на културата. Според него 53% от младежите не посещават културни събития, защото нямат пари. 41% не ходят, просто защото няма къде, а 33% не са насърчавани от родителите си. Според социалиста Крум Зарков законът не решава всички проблеми, но дава отговори на тази социология.

А самият чек, когато се активира, ще може да се ползва до 31 декември на следващата година на навършване на 18 години. 

Минути преди да свърши работният ден на депутатите, Валери Жаблянов от БСП поиска да се удължи времето, докато не бъде гласуван законопроектът. Предложението не се прие и така социалистите бяха още по-притиснати.

В крайна сметка в 14 часа, когато приключва пленарният ден, до гласуване не се стигна. Това означава, че законопроектът за културния чек потъва. Той може да бъде разгледан отново при два варианта - председателят на парламента Цвета Караянчева да го предложи в дневния ред в някое от бъдещите заседания или БСП да изчакат до следващата първа сряда на март, за да могат отново да се опитат да го прокарат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

3

Николай Колев

07.02 2018 в 17:14

Какъв "културен чек", какви пет лева, comrades? Да спрат да ходят по дискотеки (а по селата - да киснат в кръчмите) с парите на мама и тате или баба и дядо! Бактън от популизъм!

15256

2

mendi

07.02 2018 в 16:30

Ще важи ли за участия на фолкпевици :)

10571

1

Hissarion

07.02 2018 в 16:06

На актьора мутрогерб култура не му трябва. Той иска да му вдигнат заплатата, пък дали някой му гледа представлението му е все тая.

 
X

Да помогнем на украинските деца!