Изборни небивалици: Всяка община с различен параван за гласуване

Йорданка Веселинова 14 март 2023 в 11:36 4853 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК

Серията от куриози около скоростно прекроения от ГЕРБ, ДПС и БСП Изборен кодекс продължава. Този път и кабинетът на Гълъб Донев помогна за новия казус: всяка община ще може да има различен параван за гласуване.

Параваните са съоръженията, които ще заменят тъмните стаички, в които гласувахме до април 2021 г. Нововъведението е на т. нар. "хартиена коалиция", която ги въведе с промените в ИК. В текстовете обаче няма никакви допълнителни уточнения с какви размери да бъдат, как да са поставени и най-общо как да изглеждат параваните.

След разпускането на 48-ото НС "топката" отиде в Министерския съвет, който традиционно се занимава с техническото обезпечаване на вота. От Централната избирателна комисия (ЦИК) тогава направиха предложение параваните да се изработват централизирано и, респективно, да бъдат еднакви в цялата страна. Служебният кабинет обаче отхвърли идеята и заради това на вота на 2 април ще може секциите в страната да бъдат с различни паравани.

"Общините да се оправят, грубо казано", коментира днес решението на МС зам.-председателката и говорител на ЦИК Росица Матева в предаването "Твоят ден" по Нова нюз.

Относно видеонаблюдението ЦИК предвижда да бъдат разписани подробни указания. Към момента се очаква да се снима кутията, от която се вади бюлетината, както и цялата бюлетина с отбелязания на нея вот.

Вчера "Информационно обслужване" избра модела смартфона, с който ще става видеонаблюдениетоМоторола Е13. Такива телефони ще има във всички секции в страната. Очаква се 15% от секциите да останат без видеонаблюдение в реално време заради проблеми с интернета. От тях все пак ще има записи, които ще се качват на специална платформа в интернет с приоритет.

Матева коментира и промяната в протоколите - на тези избори за преференциите, получени от хартиено и машинно гласуване няма да се сумират от СИК, а в районните комисии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!