Две партии обжалват избора на съветници в Бургас

OFFNews - Бургас 03 ноември 2015 в 12:45 2095 0

Бургаската съдебна палата

БСП и коалиция „Народен съюз“ обжалват местния вот в Бургас, в частта му за избора на общински съветници.

Редица нарушения посочват в своята жалба от коалиция „Народен съюз“. Например – вписаните в допълнителните списъци избиратели (под черта). В ОИК – Бургас те са 1826 души. Съгласно изборния кодекс, това са хора, заети с процеса на местния вот, с увреждания, затворници и други. Те трябва да са подали съотвените декларации за това, се припомня в жалбата. Такива документи има и те са 1250, твърдят от коалицията. Тогава излиза въпросът – какви са останалите 576 души, които са гласували? Според сканираните протоколи от СИК, обаче, броят на дописаните лица под черта, надвишава този на подадените декларации с 610 души.

От „Народен съюз“ посочват още любопитни, числа. Броят на недействителните бюлетини е 8187 за общински съветници, което е почти 11% от броя на гласувалите. Според тях, това е съзнателно нарушаване на изборния процес, което води до подмяна на вота. При квота от 1512 гласа за един общински съветник, на коалицията не са достигнали 69 гласа, за да вкарат свой човек в местния парламент.

„Народен съюз“ посочват и редица нарушения, свързани с работата на секционните комисии и противоречия в протоколите им. Те са засекли и разминаване в броя на получените за тях гласове от извлеченията на предоставените им протоколи и тези, обявени от ОИК – Бургас. Примерите, които посочват в жалбата си са най-фрапиращите. В една от секциите, 12-та, броят на записаните гласове са поправяни или без подпис, или с по един подпис, което определят като „недопустимо“. Коалицията изброява и редица нарушения в тази посока, както и за неявяване на членове. В много секционни комисии са установили разминаване между брой подадени преференции, които са повече от броя действителни бюлетини.

Жалбата им е внесена до Административния съд чрез ОИК – Бургас.

От БСП също обявиха, че ще обжалват вота в частта му за общински съветници. Бургаският лидер на партията Евгений Мосинов посочи, че нарушенията са много и са от най-различно естество.

Едно дело е образувано в Бургаския административен съд за обжалване на изборите в частта им за кмет на община. То е за Средец и е подадено от НФСБ и Средна европейска класа. Партиите искат да се обяви за недействителен избора на кмет на общината, където бе избран Иван Жабов от ГЕРБ.

В Несебър, местната коалиция „Зора“ обжалва изборите за общински съветници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews