Десетки сигнали за изчезнали гласове в Бургас

OFFNews - Бургас 28 октомври 2015 в 18:05 4220 2

Част от протокол със задраскани преференции

Все повече бургазлии се оплакват, че гласовете им не са отчетени от секционните избирателни комисии.

Първата жалба в тази посока вече е внесена в Общинската избирателна комисия от представители на Движение „България на гражданите“, които искат ново преброяване на преференциите.

Съмненията за манипулиран и подменен вот за общински съветници в Бургас стават все по-големи.

Задраскани преференции и занулени гласове могат да се видят в някои от протоколите. Така например в 99 секция в Бургас първоначално са отбелязвани бюлетини с гласове и преференции – 1 за Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, 1 за НДПС, 2 за Движение 21 и т.н. Впоследствие в протоколите тези гласове са задраскани, а от секционната комисия описват, че няма подадени бюлетини за партиите – нито действителни, нито недействителни.

Аналогичен случай разказва бургазлията Иван Иванов. Той пуска своят глас в секция 195 в комплекс „Изгрев“. Вотът му е за ПП „Глас народен“ и с преференция – за водача на листата Нела Иванова. Учудването му е голямо, когато вижда сканирания протокол, в който въпросната партия има нула гласове. Едно по-внимателно вглеждане в документа показва, че числото в кутийката за вот „без преференция“ и за преференция на първия в листата е 2, но е поправено впоследствие на 0.

Десетки са случаите, които регистрира Николай Димитров, водач на листата на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“. Димитров е председател на Асоциацията в защита на средния и дребния бизнес и бургазлии го познават като бореца срещу навлизането на Lafka в Бургас.

166-та секция в „Изгрев“. 14 души, това са мои роднини. В протокола нямам нито един глас. Как става това нещо? Това са мои роднини, аз съм живял с тях, нямаме никакви спорове. Хора, които лично се видях с тях през деня, жена ми беше отговорник там – нито един глас. Една от моите работнички гласува там. Излизайки, сама ми каза, че е объркала гласа си в бюлетината и тя е станала невалидна. А дори не фигурира в протокола като невалидна“, коментира Николай Димитров.

В друга от партиите се е стигнало и до роднински скандали заради подобни „грешки“.

Масови нарушения в тази насока отчитат и от Движение 21, които вече подготвят жалби до ЦИК за тези сигнали.

От Движение „България на гражданите“ са внесли такава до общинската избирателна комисия. Стоян Грозев, кандидат за общински съветник, е подал жалба, с която иска ново преброяване на преференциите. Живко Табаков, избран за съветник, поясни, че още в изборния ден са констатирали нарушения в 21 секции.

Един от фрапиращите случаи беше още в изборната нощ, когато в 182-ра секция не бяха отразени преференциалните гласове. Тогава Грозев посети самата секция и му беше отказано повторно преброяване - с мотив, че вече е приключен протоколът“, казва Табаков.

Той посочи, че нарушенията са свързани основно с преференциите.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews