Валери Симеонов: Оврякват пространството със соросоидни претенции

Симона Костадинова 04 май 2016 в 15:19 12357 19

След среднощни заседания депутатите приеха промени в Изборния кодекс, с които ограничават правата на българските избиратели в чужбина. ГЕРБ не изпълниха обещанието си за създаване на избирателен район „Чужбина“, за да може българите зад граница не само да избират свои депутати, а и вотът им да не води до изкривявания на гласуването в страната, както например стана с избора на Бат' Сали в Кюстендил. След изненадващо посещение на премиера в парламента тази идея беше загърбена и вместо това беше прието предложението на Патриотичния фронт (ПФ) извън страна да се гласува само и единствено в дипломатически представителства - посолства и консулства.

Това предизвика протести на българи в чужбина. Наложи се премиерът отново да отиде в Народното събрание - този път за среща с всичките си коалиционни партньори, а не само със Симеонов. След нея управляващите смекчиха ограничението, но Патриотите до последно настояваха за вече приетия текст заради "влиянието на Турция". Ограничението обаче обхващаше и ЕС. В крайна сметка депутатите отстъпиха малко – в градове от ЕС без представителства ще могат да се откриват секции, но ако има посолство или консулство, ще се гласува само в него. С други думи, в големи градове с много българи, като Лондон, Париж, Мадрид, опашките ще са огромни и това вероятно ще направи гласуването невъзможно за много хора. Режимът извън ЕС е още по-рестриктивен.

Напрежението продължи да тлее, докато вчера не избухна отново заради писмо на Валери Симеонов до протестираща българка от Ню Йорк. Лидерът на НФСБ я посъветва не му се „мотае в краката“, докато той решава 25-годишни проблеми.

Това бе и поводът да го потърсим за коментар.

Г-н Симеонов, търся Ви по повод писмото, което изпратихте на българка от САЩ. Какво Ви накара да го изпратите? Не мислите ли, че тонът в него е малко прекален?

Не. Какво ме накара? Имах писмо и отвърнах на писмото с отговор. Това е. Какво да ме накара друго? Други въпроси имате ли?

Не смятате ли, че не е нормално политик да се обръща към български гражданин с думите "не ми се мотайте в краката"?

Какво, какво?

В писмото казвате на българска гражданка: "Не ми се мотайте в краката". Вие сте политик. Мислите ли, че това е нормално отношение?

Да. Да, абсолютно нормално е когато се опитват да попречат на изолирането на влиянието на Турция в България, мисля че е нормално да се употребяват такива изрази.

Щом толкова държите на това да се изолира влиянието на Турция, защо не приехте създаването на избирателен район в чужбина? Това щеше да го ограничи.

Това е най-голямата глупост. Защо не се запознаете малко с нормативната база? Вие помислихте ли малко, че ако се създаде район "Чужбина", той трябва да бъде с минимум 4 мандата, колкото задължително излъчва най-малкият избирателен район?

Да, точно 4 щяха да бъдат.

И 4-те мандата, като ги направим, къде щяха да идат, сещате ли се?

В правна комисия беше постигнато решението всичките тези мандати да не могат да се вземат само от една държава.

Ама ако не отидат всичките, ще отидат 3.

Това са трима депутати. Сега, с преливането на гласовете от Турция към страната, турските партии, както Вие ги наричате, печелят повече. Тоест идеята за избирателен район "Чужбина" щеше да ограничи това.

Вие въобще за какво ограничение ми говорите? Въвеждането на избирателен район в чужбина означава да подпомогнем влиянието на Турция. Точно това щеше да бъде резултатът. Видяхте случая с Бат' Сали и още няколко такива, които вдигнаха цели области на бунт. Или слагате знак на равенство между недоволството на хората, на които е натрапен външен човек от Турция през ДПС, и ги приравнявате с 9 човека, излезли с 10 плаката?

Добре. Щом проблемът Ви е единствено Турция и желаете да ограничите...

А Вашият проблем какъв е? Не е ли Турция? Тя не е ли проблем за Вас? Или смятате, че Турция не се меси в работата на България? Мисля, че това е един много тежък проблем, натрупван 25 години. Естествено, че няма да се съглася някой да се опитва по такъв, доста инфантилен, начин да оказва натиск върху президента. Защото това е цялата битка в момента.

Щом проблемът Ви е Турция, защо ограничихте в градовете в ЕС и другите страни извън него...

Не сте чела закона. Обадете ми се, като се запознаете с закона.

Напротив - чела съм го. Бихте ли ме оставили да довърша въпроса?

Не мога да слушам неща, които са във Вашите фантазии.

Не, не са в моите фантазии. В законопроекта, който приехте, е записано, че в градовете с дипломатическо представителство, ще има секции само във въпросното представителство, независимо дали е в ЕС, или не е.

Ама как независимо? В ЕС се запазва досега действащият начин на формиране на секции, но не с 40 заявления, а със 100. С други думи, в ЕС няма никакви ограничения. Може да се открие секция в някое френско село. Това не сте ли го разбрали? За ЕС няма ограничение по отношение на откриването на секции. Единственото изискване е да има 100 заявления, подадени по съответния ред.

Не знам какъв закон сте чели, може да е била по-ранна редакция.

Четох предложението, което приехте в пленарна зала в последния ден преди ваканцията на Народното събрание. 

И какво е то?

Изключението, което вие, депутатите, добавихте за разкриване на секции в ЕС извън консулства и посолства, важи само за градовете, в които няма дипломатическо представителство.

Точно така, да. Е, какво има? Не мога да разбера. Какво не Ви харесва?

Това означава, че в Лондон например ще се гласува само в дипломатическото представителство.

Естествено, а къде другаде да има?

Защо обяснявате, че не съм разбрала какво сте приели, след като очевидно съм?

Защото ми изкарахте общ текст, че се ограничавали правата на българите в ЕС и след това продължихте с останалите. За втората част на изречението не говорим. Говорим за първата. Аз продължавам да твърдя, че или не сте се изразили правилно, или не сте разбрали. В ЕС няма ограничение за секции.

Сам признавате, че в градовете, в които има представителства, секциите ще бъдат само в тях.

Ама има ли ограничение на хората, живеещи в Лондон, да гласуват? Питам? Какви са ограниченията? Какво искате - да има секция във всяко кварталче?

Вие, господин Симеонов, знаете, че през последните години имаше огромни опашки пред секциите и най-вероятно сега част от хората няма да успеят да гласуват.

Какъв е проблемът на закона в тая връзка не мога да разбера! Защо не се обадите на външния министър и не го питате защо са открити само 2 секции в Лондон, а не примерно 15. Какъв е проблемът?

Сега вероятно няма да могат да се открият 15.

Не, напротив може.

Как в посолството ще се открият 15 секции?

Ами какъв е проблемът да се открият 15 секции в едно посолство?

Как ще стане това на практика?

Какво Ви притеснява не мога да разбера - самата секция представлява една стая. Тя е с урна и съответна тъмна стаичка, и с една маса, на която стоят 5 до 7 човека. Това е секцията. Какъв е проблемът посолството да осигури 15 секции? Те няма да трябват 15, но 7-8-10 секции, които ще позволят паралелното гласуване да протече по-бързо, да не се задържат хората. 

Но знаете ли проблемът какъв е, откъде идва всичко? Идва пак до голяма степен от нашите сънародници, не искам да изглеждам като човек, който обвинява за всичко сънародниците си в чужбина, защото и аз имам много близки роднини, но в случая какво става? Спазва се досегашната буква на закона, съгласно която трябва да имаш минимум 40 заявления за гласуване. Защо на последните избори имало 2 секции? Защото такива заявления са подали 80 или 70 човека. И на база на това, спазвайки закона, Външно министерство открива само 2 секции. Обаче не идват да гласуват само 80, а примерно 800. Съвсем нормално е да се образуват опашки.

Сега, с новите текстове в ИК, ние даваме правото на Външно министерство да прецени къде колко да открие и сега, на база на резултатите от предното гласуване, примерно 600, 800 или 1000 гласували, спокойно може да се открият повече секции. Те са били повече, не са били 1000, повечко хора са гласували в Лондон. Не е въпросът за конкретния пример с Лондон.

Например в един град като Ню Йорк спокойно могат да се открият и 15 секции. Но по никакъв начин не съм съгласен да се откриват във всички квартали на Лондон или пък... Извинете, пак ще бръкна в раната - 37 секции в Бурса. Как ви звучи това? 37 секции!

Не знам дали сте ходили, но ние 2 екипа пратихме и видяхме за какво става въпрос - ми те откриват в кафенета секции. Няма никакъв режим на контрол, на спазване на законността, никаква възможност да се обадиш на когото и да било. Извинявайте, в Турция няма телефон 112. Ако се обадиш, ти казват: "Оправяйте се". 

Нарушения от началото на отварянето на секцията до последната секунда - присъствие на длъжностни лица от администрацията на голямата община в Истанбул; плакати разлепени вътре, вънка, навсякъде; посрещане на хората, возене на хора, които се подписват на по две-три места. 

Тези неща го констатираха екипите на "Скат". Ето какво става, когато се разкриват безконтролно секции. Аз не казвам, че кварталите в Лондон могат да бъдат сравнени с кварталите в Истанбул, но Ви казвам какво става, когато има толкова много секции - няма контрол. Редно е всичко да бъде контролирано и да бъде в посолства и консулства там, където има такива. Там, където няма, ще се открива по една секция, примерно в Лион, в Рим и така нататък. Стига да има желаещи българи да гласуват.

Аз не виждам къде е ограничението и от какво идва този плач, вой, рев и така нататък.

Това е по въпроса за ЕС. Приключихме ли с ЕС? Няма ограничения. По никакъв начин не помагаме на българската държава, ако дадем възможност в големите градове - като Париж, Лондон - да се откриват на над 50 места секции. Това са много разходи. Хората, които имат желание да гласуват, имат къде. Ще си хванат метрото, ще пропътуват, ако трябва да почакат малко, ще почакат. В България да не би да не чакат на опашка? Какво сте се загрижили толкова за тея живеещи в чужбина? Даваме им всички равноправни условия да гласуват, както на всички български граждани.

Ако се прехвърлим вече извън ЕС, там въведохме точно това облекчително условие да има секции в градовете с над 1 млн. души население. Не го крия - това го правим заради Турция, защото там тези градове са 6-7. От тях в 4 имаме дипломатически представителства. Всичко е ясно, нали?

А, от друга страна, повечето столици на щати в САЩ са с над 1 млн. души население. Така че пак не мога да разбера кой за какво реве.

А пък тая Хамбарджиева въобще... това е един човек от една групичка, така, условно казано, които по принцип за щяло и нещяло оврякват пространството с претенции, които обикновено са леко либералистични и соросоидни. Но тя живее в Ню Йорк тая жена. Кажете ми тя от какво се жалва, за какво протестира? Кой ù дава на нея право да изкара и три деца, едното с количка, и да държат плакат "стига трИКове". Какви трикове, бе, моето момиче, какви трикове? За какво си късаме нервите, за какво са всичките тия подготовки, предложения, тея обсъждания, тея заседания на комисията до никое време и заседанията на парламента? Някой да се изтъпани и да ни обвини, че сме някакви циркаджии? Е, както искате да мълчим, да бъдем внимателни, нежни, гальовни... Съжалявам, всяко нещо си има някакви граници.

Направили сме всичко, което е възможно, за да осигурим максимална възможност на нашите сънародници в другите страни, извън ЕС, да гласуват. Естествено, че главната ни цел е да ограничим влиянието на Турция в българската политика. Съчетаването на тези два противоположни фактора води до взимането на това решение, което според мен е максимално доброто, което може да бъде направено. Това е.

Значи според Вас тези промени няма да доведат до сериозни проблеми по време на изборния ден в чужбина? 

Да. В чужбина който иска да гласува, ще има възможност да гласува в градовете с над 1 млн. жители. Специално за САЩ, понеже всички реват за САЩ, долу-горе има равномерно разпределение на тези градове. В момента даже съм отворил картата. Така че, който иска да гласува, ще гласува. 

Според Вас всеки, който иска да гласува в чужбина, ще получи тази възможност?

Ще има тази възможност. Получава я по новия Изборен кодекс. Само че трябва да си вдигне задника и ако не живее в град с население от 1 млн. души население да отиде и да пропътува, за да гласува. Ето това трябва да стане. И аз по никакъв начин не мога да приема тезата, че съм недемократичен, че съм консервативен и ограничен заради това, че не съм съгласен там, където има 100 човека, пратени на сезонен гурбет, да им осигурявам секция. Това може да бъде и на остров Пукет, те могат да са на почивка там и трябва българската държава да ходи да им осигурява секции, така ли? Просто погледнете нещата и от другата гледна точка - в края на краищата това са пари. И това са пари на Вас или на мен - българските данъкоплатци, а не на американските или аржентинските данъкоплатци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12098

33

ето пак

05.05 2016 в 07:08

Ако е толкова срещу Турция, да вземе да предложи да няма секции само там де, защо не го прави? Не е в това въпросът - на него и на други политици не им харесва да има много секции в държави, където българите не мизерстват всеки ден и следователно могат да се замислят за кого да гласуват и защо. Това са хора, на които трудно може да се повлияе и които няма да се хванат на псевдо-националистическите му глупости. Хора, които са видяли какво представлява една правова, уредена държава, и искат да направят България такава.

20699

28

Новак

04.05 2016 в 21:20

Този тъпак докато се пъне по меиите идиотите в Брюксел ще вземат да обезсмислят всичките му усилия - както са я подкарали може да приемат Турция в ЕС по спешност и тогава -секция на всеки 100 човека. Язък му тогава за простотията - можеше да си я спести. Ама нали от вътре му иде!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки