Румен Гечев: Само реципрочни мерки срещу гръцкия данък ще помогнат

Писмото на кабинета до ЕК е в стил "Мамо, те ни бият", смята социалистът

Нели Чолашка 08 април 2015 в 17:21 3430 6

Румен Гечев

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Румен Гечев

Гърция ни изненада със законови промени, които предвиждат данък в размер на 26% на всички сделки и трансакции с източник България. Законопроектът, с който се въвежда този данък е обнародван в Гърция на 21 март, а сега се чакат само подзаконовите актове, за да влезе окончателно в сила. Единственото, което предприе досега българското правителство, е да изпрати писмо до ЕК, в което се оплакваме на Комисията, че Гърция е приела закон, несъвместим с правото на Европейския съюз (ЕС), който нарушава основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на ЕС. Парламентарната бюджетна комисия повика вчера на изслушване финансовия министър Владислав Горанов по този въпрос, но Горанов изпрати заместника си Кирил Ананиев. Ананиев докладва, че България би губила 800 млн. евро на година от този данък. Пред комисията се яви и вицепремиерът Меглена Кунева и даде да се разбере, че според нея досега предприетите мерки от Горанов и екипа му няма да са ефективни. Според Кунева много по-добър резултат биха дали двустранни преговори между България и Гърция.

OFFNews потърси за коментар Румен Гечев от БСП, който е зам.-председател на бюджетната комисия, и който разкритикува вчера правителството, че се е явило неподготвено пред депутатите.

Г-н Гечев, защо обявихте, че правителството е неподготвено по темата "нов гръцки данък за инвестиции в България"?

Изумен съм, че българското правителството дойде с празни ръце. Те не дойдоха да кажат: "Ние имаме варианти за реакция". Единствената идея, която споделиха, е, че ще правят дипломатическа офанзива. Това е задължително, много добре, обаче моята прогноза е, че тази офанзива няма да завърши добре за България. Така просто ще изгубим време.

Фактът, че гръцкото правителство и гръцкият парламент месеци наред са подготвяли и са вкарали закон, приели са го и той е обнародван на 21 март в техния Държавен вестник. Гръцката страна искала ли е диалог с България? Не е. Второ - гръцката страна поканила ли е българския посланик? Не. Тоест гърците са игнорирали България дипломатически. И аз питам по каква логика биха се поддали на дипломатическа офанзива, при положение, че вече са ни игнорирали и са приели закона, без даже да ни информират. Сега българската посленичка отива и търси обяснения от тяхното министерство.

Проспал ли е българският посланик в Гърция този проектозакон?

Не мога да давам оценка на посланици, най-вероятно е информирала българските власти. Аз попитах нашия министър на външните работи: "Г-н Митов, какво чакате, защо вие не извикахте гръцкия посланик в София на червения килим да дава обяснения. Той каза: "Сега ще го извикам". Да допуснем, че ще правим някаква дипломатическа офанзива. Каква? Гърците да приемат нов закон и да анулира току-що приетия. Вярвате ли, че Гърция, която е поставена в ъгъла, ще си оттегли закона? Á дано, но моята прогноза е, че, предвид ситуацията, в която е, Гърция няма да го направи.

Правителството поиска подкрепа от парламента и ние я дадохме. Сега ще пишат писмо до ЕК - "Мамо, те ни бият". Нека да напишат писмо, това е процедурата. Прогнозата обаче е, че минимум година и половина ще минат, за да има реакция. Да допуснем, че ЕК ще даде някакво становище, в което ще каже, че не е хубаво това, което прави Гърция. Но какви са правните последици? Никакви. Ако допуснем, че след 1.5-2 години по съдилища докажем, че ние сме прави, това значи, че следващите 3 години ще финансираме Гърция и няма никаква гаранция, че ще ни върнат тези по 800 млн. евро годишно.

Преди седмица имах възможност да участвам в дискусия с еврокомисария по икономика и финанси Пиер Московици, който каза, че се върви към хармонизация на данъчната политика на Европейския съюз. Това е посоката и Гърция има едно чудесно извинение - ще каже, че просто прибира разликата между Гърция и България.

Ние всъщност привлякохме гръцкия бизнес с въвеждането на плоския данък от 10%.

Тук можем да водим спорове. Не съм убеден, че това е основната причина. Има международни анализи за това какъв е ефектът на данъците върху чуждите инвестиции. Повярвайте ми, равнището на данъка почти не влияе на инвестициите. Ще дам пример - САЩ имат най-големите инвестиции на човек от населението, а там данъците са няколко пъти по-високи. В Китай има два данъка - от 25 до 35%, и страната е най-притегателната за чужди инвестиции. Ние имаме рекордно нисък данък в ЕС и пак сме на опашката по инвестиции.

Гърците са дошли поради географска близост, поради по-евтиния труд, поради по-слабото законодателство, в това число и трудово. Факт е, че те тук правят бизнес 2-3 години и си отиват много често, без да са се разплатили с работниците и с държавата. Това е друга тема.

Имаме ли полезен ход срещу гръцкия данък?

Имаме полезен ход. Той е измислен много отдавна от други държави и се нарича реципрочни икономически мерки. Затова остро реагирах вчера. Никакъв друг начин няма спрямо Гърция. Нека започнем диалог, но ако ние сложим на масата реципрочните мерки, както те са извадили тоягата срещу нас. Ние, ако извадим моркова, нищо няма да постигнем. Аз не искам да стигаме до икономическа война с Гърция, но след като те искат да вземат от нас заработени в България 800 млн. евро, само това ни липсва сега. И какво ще правим ние, ще ходим да пием кафе и да водим разговори с тях?

САЩ правят същото срещу Европа и Япония - търговска война. Японците вдигат митата за американски коли, американците вдигат за японски. Американците вдигат тарифите за китайския експорт, китайците намират начин да противодействат. 

Правителството да седне и да бъде така добро да предложи на парламента, ако трябва законови промени, с които да въведем реципрочни действия на България.

БСП ще подкрепи ли мерки, предложени от ГЕРБ?

Ние ще подкрепим разумни мерки, ние сме българи преди всичко, няма значение кое е правителството. Аз поемам ангажимент да убедя ръководството на БСП.

Разумни мерки са такива, които отговарят на международното търговско право, например ние не можем да въведем мита на гръцки стоки, тъй като това противоречи на Закона на Европейския съюз. Но ние можем да въведем данъци, които са свързани с оборота на гръцките банки, можем да въведем данъци, свързани с трансфери от България към Гърция - те облагат в едната посока, ние ще обложим в другата.

Трябва да се приложат мерки, които Европа прилага спрямо страни извън континента - САЩ, Япония, Китай, които са утвърдени международни практики. Но правителството трябва да седне и да направи сметки, това е негово задължение. Аз бих могъл да помагам като експерт, ако бъда поканен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews