Разнобой в кабинета заради гръцкия данък срещу България

Александра Маркарян 07 април 2015 в 17:52 7071 7

Меглена Кунева, Томислав Дончев

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Архив

В правителството има разнобой по въпроса как да реагира България срещу въведения от Гърция данък в размер на 26% на всички сделки и трансакции с източник България. Различията станаха очевидни днес, на заседание на комисията по бюджет и финанси, на която трябваше да бъде изслушан финансовият министър Владислав Горанов за мерките, които е предприела страната ни.

Изненадващо, Горанов не дойде на заседанието, а прати заместника си Кирил Ананиев. За сметка на това, на него дойде Меглена Кунева - вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, наблюдаващ работата на министерствата на вътрешните и външните работи, на правосъдието и отбраната. Тя получи думата първа и чрез изявлението си даде да се разбере, че според нея досега предприетите мерки от Горанов и екипа му (да потърси съдействието на Европейската комисия) няма да се окажат ефективни. Според вицепремиера Кунева много по-добър резултат биха дали двустранни преговори между България и Гърция. Тя бе категорична, че за разрешаването на казуса трябва да се върви по пътя на дипломацията, а не на конфронтацията.

След нея думата взе зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, който подчерта, че дипломацията е важна, но в случая са нарушени основополагащи принципи от Договора за функционирането на ЕС, заради което сезирането на еврокомисията е задължително. Позицията на МФ е, че обнародваните на 21 март промени в Кодекса за подоходно облагане на Република Гърция нарушават принципите за свободно движение на стоки, услуги и капитали; принципа за свобода на установяване; принципа на пропорционалност; принципа на правна сигурност; принципа за недискриминация и приетия европейски подход и инициативите на ЕС за разширяване на административното сътрудничество и автоматичния обмен за данъчни цели между държавите членки и с трети страни.

"Българският бизнес ще стане нежелан партньор за гръцкия бизнес. Нарушава се принципът на свободно движение на капитали. Стокооборотът ни с Гърция през 2014 г. е 2.8 милиарда евро, 26% са приблизително равни на 800 млн. евро", заяви Ананиев.

По данни на Министерството на финансите към края на 2014 г. в България са регистрирани общо 11 104 търговски дружества с гръцко участие. За гръцкия бизнес е много по-изгодно да се установи и плаща данъци в България, където ставките са много по-ниски. Новият данък обаче може насила да го върне обратно в Гърция, защото ако той бъде приложен всяка сделка ще се облага предварително с 26% и тези пари ще бъдат задържани с месеци и ще трябва да се доказва, че те са реални, а не фиктивни. В същото време, Гърция заема едно от челните места по чуждестранни инвестиции в България - за периода 1996-2014 г. инвестициите на Гърция в България възлизат на 3,581 млрд. евро. През 2014 г. стокообменът между България и Гърция е 2,818 млрд. евро. Гърция е на първо място в стокообмена на България с балканските държави и на пето сред търговските партньори на България в света, както и на четвърто място в стокообмена на страните от ЕС, след Германия, Италия и Румъния.

На заседанието присъства и външният министър Даниел Митов, който заяви, че българският посланик в Гърция провел разговори, резултатът от които бил, че срокът за възстановяване на данъка от гръцката страна щял да се съкрати от 12 на 3 месеца - нещо, което не обнадежди много народните представители.

Тезата на вицепремиера Кунева бе подкрепена от част от депутатите в бюджетната комисия с аргументите, че процедурите в ЕК текат бавно и една наказателна процедура би отнела години, а до тогава гръцкият бизнес ще е напуснал България, както и че Европа би предпочела да бъде ударена България в името на това Гърция да събира повече приходи и да си плаща дълговете, отколкото да взема заеми от европейските банки.

"Не се надявайте, че ЕК ще работи срещу Гърция. Те работят за изравняване на данъците - никаква надежда не хранете при нашия плосък данък от 10%. Втората причина, заради която ЕК ще си затвори очите за Гърция, е, че ако Гърция не си попълни дефицита, Западът ще предпочете България да бъде жертвана, а не той да плаща", заяви Румен Гечев (БСП).

Той упрекна представителите на правителството, че са дошли без реално да предложат каквито и да било реципрочни мерки.

"Къде са ви алтернативните варианти? Къде са реципрочните мерки на българското правителство? Вие идвате без мерки. Стотици милиони ще изтичат към Гърция. Само това ни липсва!", възмути се Гечев, призова кабинетът да предложи разумни мерки и обеща БСП да ги подкрепи, защото "тук не става дума за политика, а за национален интерес".

Още по-остър бе Йордан Цонев (ДПС). Той заяви:

"Правните аргументи са на наша страна. Данъкът се въвежда за страни с преференциални данъчни режими, а България има ниска данъчна ставка. Разликата между преференциален режим и ниска ставка е от земята до небето. Приравнени сме с офшорна зона и трябва да протестираме. Ние трябва на наложим абсолютно същата мярка спрямо Гърция. Нека тогава ЕК да дойде. Защото когато тръгнат тези европейски процедури, облагането ще е факт и няма шанс парите да бъдат върнати. Трябва да се сложи същата мярка на масата веднага. Дипломацията няма да има успех".

Вицепремиерът Кунева отговори на Цонев с думите, че "относно ответните мерки, няма никаква пречка те да излизат от парламента". Няма пречка правителството да работи в тази посока, "но не трябва да се чувствате обезкуражени", каза Кунева, на което Цонев репликира, че депутатите биха се почувствали обезкуражени "само ако не действаме в синхрон с правителството".

"Не се съмнявам в способността Ви да водите преговори - виждал съм Ви как правите това. Първият успех на преговорите ще е ако гръцкото правителство не разработва правила за прилагането на данъчното облагане по време на преговорите. Обратното ще означава икономическа война", подчерта Цонев.

Румен Гечев също опонира на Кунева с думите, че безспорно българското правителство трябва да е водещо при провеждането на търговската политика и че то е длъжно да предложи конкретни варианти за реципрочни мерки, че не става въпрос за политически въпрос, а за национален.

Предложението на Цонев България да отговори на Гърция със същия данък бе подложено на критика от неговия съпартиец Алиосман Имамов. "Ако България започне икономическа война с Гърция, със сигурност няма да я спечели", категоричен беше той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика