Легия "Антимафия": От 5 000 лева до 300 000 евро стига рушветът да издържиш психотеста в митниците

Ива Оприкова 30 април 2015 в 06:30 15219 9

Легия "Антимафия" подаде сигнала в прокуратурата, по която тя сега разследва скандален конкурс в Агенция "Митници". От него започнаха да се разплитат още по-скандални процедури, в които митничарите са били избирани за поста си с неясни психотестове и неясни правила.

Обърнахме се за коментар към председателя на Легия "Антиомафия", който подаде сигнала до прокуратурата.

Г-н Здравков, какво сочи докладът на Инспектората към Министерството на финансите?

Докладът е изготвен от г-жа Диана Иванова, ръководител на Инспектората на Министерството на финансите. Проверката е срещу отдел"Човешки ресурси" и прекия ръководител Елена Кирилова и обхваща периода при първия кабинет на ГЕРБ, когато шеф на Агенция "Митници" е отново Ваньo Taнов.

В доклада се разглежда цялата дейност на отдела при подбор на кандидатите за митничари, както и на психотестовете, на които те са подложени преди започване на работа и имат за цел да отсеят честните и достойните. Какво констатира проверката? Фирмата, която провежда тестовете "ОС България АД" няма сключен договор с Агенция "Митници" към днешна дата. Скандално е, че към настоящия момент липсва и официална кореспонденция между дружеството и ведомството за провеждане на конкурсите. Кореспонденцията се е извършвала от личния емайл на зам.- шефката на отдела г-жа Германова. Тя от своя страна е пък съпруга на един от собствениците на "ОС България" АД . Фирмата, която провежда психотестовете е получавала пари, без да има счетоводни документи, които се изискват, а на базата на докладни записки. Там не е указано почти нищо-няма точна бройка на тестовете, които са проверени и на каква база се получават тези суми. Констатациите на Инспектората са, че изплатената сума на фирмата за 2012 г., която е в размер 28 199, 60 лв., попада в хипотезата на чл. 14 от Закона за обществените поръчки.

Конкурсите, които са провеждани за кандидатите, са изцяло в противоречие на закона за митниците и нарушават конкурсното начало. Установено е, че шефът на агенцията Ваньo Taнов е подписвал тези назначения с всички пропуски и противоречия с действащите нормативни актове. От синдикатите на "Митници" уведомяват и омбудмсманът Константин Пенчев, който е писал писмо до Министерството на финансите, с което е алармирал, че психологическите тестове за интегритет не са регламентирани в действащата нормативна уредба за провеждане на конкурси за държавни служители. На базата на писмото на Константин Пенчев, проверяващите излизат с констатацията, че въпреки направените от омбудсмана препоръки, до момента няма информация за предприети от директора на Агенция „Митници” мерки, гарантиращи провеждането на конкурси според нормативните правила”.

В момента тече проверка на прокуратурата срещу назначението на шефката на отдела "Човешки ресурси" в Агенция "Митници" Елена Кирилова, но не е съвсем ясно какви са нейните нарушения за този период. Този критичен доклад е временно потулен, но след обявяването му Елена Кирилова напуска шефското място по взаимно съгласие и взима шест заплати като обезщетение. В началото на 2015 тя отново се завръща и кандидатства за същия пост.

От прокуратурата образуваха проверка за назначението на Елена Кирилова по наш сигнал, а на 21 април директорът на Агенция "Митници" отговаря с писмо за скандалното провеждане на конкурса, но все още не е започнала проверка за нарушенията й като ръководител на отдел "Човешки ресурси" и корупционна схема при подбора на кадри.

Колко са щетите за държавата от незаконните конкурси?

По данни от доклада 2,380 млн. са разходите за обезщетения и съдебни разноски на върнатите на работа неправомерно уволнени и съкратени служители. Към тази сума трябва да прибавим и излишните разходи по самото провеждане на конкурсите, принизени до измамно прозрачен параван за корупционни практики. По това време г-н Ваньo Taнов и шефката на отдела Елена Кирилова са взимали сериозни суми от ДМС (допълнително материално стимулиране).

Ако тестовете са само проформа, за да се узаконят "подходящите победители" има ли рецепта как да станеш "подходящ митничар"?

При първоначалното назначаване на нови митничари според нашите източници, мизата да "издържиш" конкурса е от 5 хил. до 14 хил. лева. Действащ митничар ни разказа, че съществуват "касиери", на които се плаща назначението, а тарифата е според местоположението на митницата и съответния пост. От Легия "Антимафия" знаем имената на трима "касиери" - единият е от ръководството на Столична митница, другият е един от шефовете на югозападната митница, а третият е на отговорен пост на Аерогарата. Освен, че събират пари за уреждане на работа, те са замесени и в нелегални схеми за цигари, горива и са съпричастни с нарушенията при провеждане на конкурсите от Елена Кирилова. Схемата е перфектно отработена, ако си стар служител и не искаш да "откупиш" поста си освобождаваш място. Назначава се конкурс и тези, които си платят мизата го печелят. На всяко преместване на друг пост или ако искаш да работиш на друга митница плащащ нова "такса", а тестовете при старите и новите назначения са само проформа за узаконяване. Ако си на ръководен пост и добра позиция на най-големите митници тарифата вече е между 150 хил. евро и стига до 300 хил. евро или на месечна тарифа - откупуваш си мястото, за да няма конкурс, а цената е 50 хил. евро. Първенството държат Митница "Свиленград", както и Столичната митница. Всичко това е описано в нашия сигнал до прокуратурата. Скандално е, че след доклада и констатираните нарушения при провеждането на психотестовете шефът на Агенция "Митници" иска да ги въведе със специален закон, въпреки констатациите, че са непригодни. Защо митничарите не държат тестове в Института на МВР? Защото целта не е да се проведи психологически тест. Целта е Ваньo Taнов да продължи схемата и психотестовете са подходяща законова рамка за прикритие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша