Д-р Найденов: Филмът за ваксината срещу рак на мозъка може да спаси животи

Вероника Шербанова 21 октомври 2013 в 11:59 5617 11

Д-р Емануил Найденов
Д-р Емануил Найденов

Д-р Емануил Найденов е неврохирург в Клиниката по неврохирургия при Университетска болница „Св. Иван Рилски” в София. Той е председател на фондация „Остани“, чрез която се набират средства за лечението на български пациенти с мултиформен глиобластом по методиката на специфичната имунотерапия, позната още като ваксина срещу рак на мозъка. Фондацията работи и за създаването на референтен център, в който методът да се прилага и в България. Д-р Емануил Найденов участва като консултант в създаването на документалния филм "Остани", който разказва за болестта и лечението на първия в България пациент, лекуван с ваксина срещу рак на мозъка.

Д-р Найденов е познат на OFFRoad-Bulgaria като emanuilis.

На 24 октомври е премиерата на документалния филм за лечението с ваксина срещу рак на мозъка. Как дойде идеята за създаването на този филм?

Самата идея възникна спонтанно, още след решението първият български пациент с мултиформен глиобластом да се лекува по методиката на специфичната имунотерапия. Като всяко ново нещо в дадена област, нашето желание беше колкото се може повече хора да бъдат запознати с тази т.нар. ваксина срещу рак на мозъка. Този конкретен метод показва всъщност промяната, която се вижда в момента в медицината като цяло и в частност в онкологията – това е индивидуалният подход и начин на лечение. Тази методика е нова за България, но по света се използва вече от 7-8 години и се вижда, че тя работи по-добре. Да се подхожда към пациентите индивидуално, а не да се смята, че пациентът е еднотипен, че отговаря на стандартите на дадено лечение. Винаги има особености и индивидуални моменти. И тъй като тази метода е нова за България, създаването на филма е може би най-прекият път да достигнем до максимален брой хора – не само за пациентите, но и до широката аудитория. 

Създаването на филма е продължило почти две години. Каква беше причината за този доста продължителен период на създаването му?

Проблемът в никакъв случай не беше при самото създаване на филма, тъй като по него работиха професионалисти. Аз бях всъщност консултант при създаването му. По-скоро се сблъскахме с това, с което много често се сблъскват различни проекти в България – липсата на финанси. Този проблем беше много трудно решен, беше решен поетапно и затова отне толкова време. Основно го направихме с помощта на дарения от частни лица, много малко фирми, особено по-големи, взеха присърце нашата мисия.

Филмът разказва историята на Любка – първият българин, който е лекуван с ваксината срещу рак на мозъка. Каква беше причината точно тя да стане главният герой в този филм?

За нас интересното в случая е основно, че тя е наистина първият пациент, лекуван с този метод. Тя е и пациентът, при който са постигнати най-добите резултати, имайки предвид, че тя е пациентът, който е лекуван най-дълго по тази методика, което е всъщност определящо за онкоболните. Освен това тя се чувства добре и при нея се забелязва положително развитие. Много се радвам и че тя откликна на молбата ни и се съгласи за нея и лечението й да се направи филм. Това също не се постига лесно, тъй като онкоболните често предпочитат да крият болестта си, но за да се запознаят повече хора с ваксината и резултатите от прилагането й, беше необходимо да се говори за това.

До края на годината трябваше да бъде готов българския референтен център за лечение с ваксина за рак на мозъка. Има ли развитие по този въпрос и ще може ли центърът наистина да отвори врати?

Имаме подписан договор с Министерството на здравеопазването, като финансирането е включено в капиталовите разходи. Половината от средствата са за закупуването на апаратура, като вече е обявена и обществената поръчка за това. Има направена крачка и малко по малко вървим напред. Апаратурата трябва да бъде закупена до края на годината. Другата половина от парите ще отидат за реконструкция на помещенията в болница „Св. Иван Рилски”, в които ще се помещава референтният център. Не мога да кажа конкретно кога центърът ще може да заработи, но се надяваме той да отвори врати възможно най-скоро.

До предишния ни разговор в началото на годината специфичната имунотерапия беше приложена на трима българи. Има ли и други, на които е приложена ваксината срещу рак на мозъка?

Има още няколко пациенти, които се лекуват в момента по тази методика, в това число и едно дете. Изпращането на пациенти до Белгия обаче е изключително трудно и е свързано с много разходи, тъй като само лечението струва около 30 000 евро. В случая с детето имаше помощ от Фонда за лечение на деца, но като цяло прилагането на специфичната имунотерапия се оказва сложно от финансова гледна точка.

При предишния ни разговор казахте, че разчитате в бъдеще лечението на пациентите в България да бъде поето от Здравната каса. Има ли вече проведени разговори с ръководството на Касата и възможно ли е това да се случи?

Нека не забравяме, че става дума за онкологично заболяване и една от ролите на държавата е да се грижи за тези пациенти. Лечението с ваксина срещу рак на мозъка в България ще бъде над десет пъти по-евтино, затова се надяваме, че то ще бъде поето от НЗОК. Предполагаме, че лечението ще бъде около 4000 лева, които обаче са непосилни за голяма част от българите, затова вярваме, че ще бъде направено всичко възможно те да не плащат нищо.

Има ли идея за създаването на други подобни филми за информиране за ваксината срещу рак на мозъка?

Нашата идея е да продължим да правим всичко възможно за информиране на пациентите за тази методика. Ще правим необходимото стъпка по стъпка и няма да се откажем, докато не постигнем целта си, от която зависят много човешки животи.

Премиерата на документалния филм "Остани" е на 24 октомври, от 18 часа, в киносалона на Военномедицинска академия. Автор и режисьор на филма „Остани“ е Цветана Маринова, продуцент е Веселин Горанов, а главен оператор – Мартин Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика