Българският бизнес може да стигне до Китай, като първо стъпи в Хонконг

Дрю Лай, официалният представител на „Централно управление” на Хонконг в Европа, в интервю за OFFNews

Александър Новков 23 март 2015 в 17:50 3967 0

Снимка OFFNews

Дрю Лай

Дрю Лай е официален представител на Хонконгския офис за икономика и търговия в Брюксел - „Централно управление” на Хонконг в Европа. 

Офисът организира посещения на висши служители в редица европейски страни, сред които и България, за да улесни обмена на информация на високо равнище и да популяризира Хонконг сред контактите в политическия, търговския и медийния сектор.

Г-жа Лай беше на посещение в България като специален гост на откриването на първата за България Ретроспектива на хонконгски филми за бойни изкуства. 

Пред ОFFNews г-жа Дрю Лай разказа за впечатленията си от България и от българската икономика.

Г-жо Лай, Вие сте офицален представител на Хонконгския офис за икономика и търговия в Брюксел. С какво е свързана работата Ви?

Хонконгският офис за търговия и икономика е най-вече официално представителство на Хонконгското специално административно правителство в ЕС. В същото време ние наблюдаваме двустранните отношения между Хонконг и 15 европейски страни, както и Турция, като сред страните от ЕС е и България, това е и една от причините да съм тук днес. Другата е защото ние имаме удоволствието да си сътрудничим със София Филм Фест. Ние знаем, че това е много важен Европейски филмов фестивал. Провеждането му тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от създаването на офиса ни, а София празнува век на българското кино. Освен това столицата ви беше избрана за един от филмовите градове на Юнеско миналата година. Така че, според мен това е идеален повод ние да сме тук. 

Това ли е първото Ви посещение в България и какви са вашите впечатления досега?

Определено не е моята първа визита. За нещастие, последните няколко пъти, когато бях тук, имах много срещи, свързани с официалните ми функции, и не разполагах с много време да разгледам. Този път е малко по-добре, сега сме тук в рамките на уикенда. Моите колеги определено знаят, че искам да видя повече от София, и ми направиха голяма услуга, настанявайки ме в центъра на града. Надявам се, че ще мога да разгледам повече, но от времето, което съм прекарала в София, вече знам, че това е много специален град, с много дълга история и в същото време е много мултикултурен за всички тези повече от 2000 години история. Това може да се види и от градския пейзаж - има различни сгради в различни стилове и аз мисля, че това е нещото, което прави София така специална.

Какво е най-интересно за Вас в българската култура? 

Това, което ми е най-интересно, са хората тук. Всички хора, с които съм се срещала, са много приятелски настроени и мисля, че мога да говоря с тях много открито през цялото време на всяка тема. В същото време ми прави впечатление, че хората в България са много искрени. Мисля, че тази искреност е доста рядко срещана в други големи градове, като Ню Йорк и Париж, където хората не са толкова открити един с друг. Тук се чувства и близостта между хората. Затова наистина ценя и сътрудничеството между България и Хонконг по отношение на икономическите връзки.

В действителност има доста значимо развитие през последните няколко години. Миналата година в съответствие с най-новите ни данни през първите 7 месеца на 2014 г., в сравнение с миналата година, е имало ръст от над 14%, а преди това през 2013 г., в сравнение с 2012 г., растежът е повече от 25 %, така че действително нашето сътрудничество се задълбочава сериозно. 

Нека да поговорим и за кино. Имате ли любим от хонконгските филми, които ще бъдат показани тук?

Аз бих казалa, че обичам всички тях, но ако трябва да избера, разбира се, аз ще трябва да посоча "Пътят на дракона" на Брус Лий, с който и откриваме седмицата на хонконгското кино в рамките на СФФ. Този филм е сред любимите на нашата нация, но всички филми тук са изключителни, така, че е трудно да избера един. 

Запознати ли сте с особеностите на българската икономика и кои са силните й страни според Вас?

В последните няколко години Европа не изживява най-добрия си период. Лично аз смятам, че всяка икономика има свои особени елементи и характеристики, включително силни и слаби страни. Всяка икономика е на приливи и отливи и това е напълно нормален икономически цикъл. 

Нашата икономика е външно ориентирана, като по този начин ние сме много засегнати от икономическото представяне на Европа и Америка, като в същото време ние сме много близо до Китай, така че в бизнеса и конкретно в търговията се наблюдава много висок растеж през последното десетилетие. Затова ако българските бизнесмени смятат, че имат продукти, които могат да навлязат на китайския пазар, силно им препоръчвам да дойдат в Хонконг и чрез нас да достигнат до Китай, защото имаме опит и също така сме много западно ориентирани.

Компании, които влизат в Китай чрез нас, се ползват със същите привилегии, които имат всички други хонконгски компании в SEPA. SEPA е споразумение за свободна търговия между Хонконг и Китай, даващо на хонконгски компании и фирми, базирани в Хонконг, преференциален достъп до китайския пазар. 

Тази година в България може да се види отлив на чуждестранни инвестиции. Каква е причината за това според Вас?

Нормално е, че икономиката има цикъл и понякога също зависи от елементите на вашата икономика, как работи нормално и например какво е представянето на неговите основни търговски партньори, което също е фактор. Всичко на всичко, бих казала, че ако има трудни времена, винаги е добър план да се направи опит да се определи какво друго може да направи икономиката, за да продължи да процъфтява. 

Хонконг е третият най-важен финансов център в света след Ню Йорк и Лондон. Какъв урок можем да научим от Вашата икономика? 

Разбира се, ние много се радваме на това постижение. Мисля, че една от причините да бъдем толкова успешни в отрасъла на финансовите услуги се корени в четири фактора, които бих посочила за ключови.

Първото нещо е талант. Ние сме отворени към млади таланти от целия свят, приветстваме ги и имаме различни програми, с които приемаме много от най-добрите млади таланти от целия свят.

Вторият фактор е, че имаме нисък данъчен режим, който работи много просто. Накратко, дори за най-високо платените хора в Хонконг данъчната ставка е 15%, така че имаме много нисък данъчен процент и е много лесно да се следи.

Освен това имаме много прозрачно и отговорно правителство. Имаме много силна антикорупционна култура благодарение на факта, че създадохме независимата комисия за борба с корупцията. Тя работи идеално през последните няколко десетилетия от седемдесетте години на миналия век, когато е създадена, до днес. Това е изключителен пример за икономиката и правителствата навсякъде, за да може всеки да играе честно и всички да работят по еднакъв стандарт. Мисля, че това е много важно за чуждестранните инвеститори и хора, идващи да работят в Хонконг, защото знаят, че им се предоставят същите възможности, които предлагаме на всички.

Четвъртият фактор е скорошното отваряне на Китай към света и особено интернационализирането му. Хонконг беше тяхната тестова площадка за този интенационализационен процес, така че има много нови продукти, от които ние се възползваме. Например, през миналия ноември имахме тази нова инициатива, наречена "Шанхай - Хонконг стоп конект". Чрез нея инвеститорите могат да закупуват акции на компании, регистрирани в Хонконг. Според мен това е много добър начин за насърчаване на нашите финансови услуги и продукти. 

Възнамерявате ли да се срещнете с представители на бизнеса по време на престоя си в България? 

Този път това е трудна задача, тъй като сме тук за уикенда, но обикновено, когато идваме в България, се срещаме с министъра на икономиката и свързаните администрации, а също и с правителствени представителства и търговските камари тук. Миналата година имахме бизнес семинар в София и смятаме да го направим отново по-късно през тази година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!