Държавата с програма за подпомагане на пчеларите

Елица Мартинова 01 ноември 2013 в 10:23 4413 0

Пчела, Снимка: БГНЕС
Пчела, Снимка: БГНЕС

 

Държавата стартира 3-годишна Национална програма за подпомагане на пчеларството, след като днес парламентът прие на второ четене промени в Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти в Европейския съюз.

Поправките се въвеждат заради изменения в европейското законодателство, уреждащо регламента за общите пазари.

Новите текстове предвиждат създаването на специална тригодишна програма, с която държавата да подпомогне пчеларите. Стратегията цели да подобри условията за производство и търговия на пчелните продукти. Тя ще бъде изготвена от работна група, в която ще се включат представители на Министерството на земеделието и храните, на пчеларски организации и на Разплащателната агенция, която ще отпуска субсидии  на кандидатите. Специална работна група, която ще бъде определена от земеделския министър, ще следи за изпълнението на тригодишната програма.

Поправката въвежда нов регламент за търговията и производството на био продукти - става задължително те да се предлагат и съхраняват на специално обособени места.

Интервенционното изкупуване на земеделски продукти вече ще става на фиксирана цена или чрез провеждането на тръжжни процедури, офертите за които ще се подават в регионалните структури на Разплащателната агенция.

По-строги изисквания се въвеждат и при изкупуването на сурово краве мляко. Лицензираните изкупвачи ще бъдат задължени да използват специализирани транспортни средства, които са регистрирани по реда, разписан в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови