ЕС гласува забраната на пестицидите, които убиват пчелите

Борислава Бибиновска 29 април 2013 в 10:27 2269 1

Пчелите масово измират. Снимка: sxc.hu
Пчелите масово измират. Снимка: sxc.hu

Европейският съюз ще гласуват днес за втори път забраната за използване на неоникотиноидни пестициди, които водят до масовото измиране на пчелите.

В началото на година Бюрксел поиска от страните-членки да наложат забрана за употребата на неоникотиноидни инсектициди, използвани върху слънчоглед, рапица, царевица и памук. Данни от изследване на Европейската агенция за безопасност на храните посочва, че три широко използвани неоникотиноидни пестицида, произвеждани от швейцарската компания "Syngenta" и германската "Bayer", създават голям риск за пчелите.

Предложението за забрана на въпросните химикали обаче бе отхвърлено от голяма част от държавите. При гласуването 13 държави гласуваха "за", а 9 - "против". България, наред с други четири държави, сред които Германия и Великобритания, гласува с "въздържал се".

Именно това предизвика и гнева на родните пчелари, които на 22 април излязоха на национален протест. Те настояха при следващото гласуване да подкрепим мораториума. Пчеларите получиха уверението на земеделския министър Иван Станков и на премира Марин Райков, че страната ни се гласува против неоникотиноидните пестициди и ще въведе забразна за използването им у нас. 

Данните сочат, че 30% от пчелите са загинали през 2012. През 2011 г. са измрели 10%. Пчеларите се опасяват, че ако не се вземат нужните мерки, през 2013 г. състоянието на пчеларството у нас ще се влоши значително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков