Синдикатите и 'Промяната' са единодушни: Нов бюджет е нужен, минималната заплата да се вдигне

Йорданка Веселинова 10 ноември 2022 в 12:48 1379 1

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Кирил Петков и Асен Василев

Нов бюджет за 2023 г. е нужен, а минималната работна заплата трябва да се вдигне - около това се обединиха "Продължаваме промяна" и синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа", които проведоха среща в парламента във връзка с Бюджет 2023.

От синдикатите обявиха, че правителството е избрало най-лошия вариант с решението да внесе в парламента само проектозакон за удължаване на Бюджет 2022. От организациите настояват за по-социален бюджет, корекция на разходите за публичната администрация и минимална заплата от 860 лв. (От ПП предлагат минималната заплата да стане минимум 850 лв.)

Любослав Костов от КНСБ заяви, че не може да се прави бюджет без средносрочна прогноза. Той упрекна служебния кабинет, че никъде не са заложени срокове на удължителния закон. По думите му по този начин бюджетът за 2022 г. може да важи не още няколко месеца, но и няколко години. Костов се обяви категорично за приемането на нов бюджет.  

Той заяви, че е нужно и въвеждането на необлагаем минимум, който определи като олицетворение на мотото на ПП за "леви цели с десни политики". 

Кирил Петков призова синдикатите да изложат тезите си и пред останалите парламентарни групи и да поискат и от тях да работят за приемането на нов бюджет. Бившият премиер изтъкна, че разговорите за нов бюджет трябва да се разделят от политическото говорене и мандатите за правителство.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" пък заяви, че протестът утре е както срещу служебното правителство, което нямало смелост да внесе поне базов бюджет, така и срещу редовния кабинет на Кирил Петков, който по време на актуализацията на бюджета през лятото не вдигна минималната заплата. Бившият финансов министър Асен Василев ѝ отговори, че да се вдигат заплати след три месеца е неправилно. (Минималната заплата се вдигна от 1 април, а актуализацията се разглеждаше в началото на лятото - б.а.) Той е категоричен, че това е правилно да се прави в края на годината. Василев се обяви и срещу необлагаемия минимум - по думите му той ще бъде работещ механизъм при прогресивен данък.

Групата на Кирил Петков и Асен Василев миналата седмица направи опит да задължи служебния кабинет да внесе проектобюджета с внасянето на проектодекларация. Вчера на срещата с доскорошните си коалиционни партньори от БСП те получиха подкрепа за декларацията. ПП и БСП се обединиха за нов бюджет или "правноекзотични" хватки. Рано тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че парламентарната му група ще подкрепи декларацията на ПП, но при условие че първо се постигне споразумение за политики. Очаква се по-късно днес ПП да разговаря за бюджета и с "Демократична България". Миналата седмица Владислав Панев от ДБ каза пред OFFNews, че приемането на бюджет в настоящата парламентарна ситуация е опасно и сравни началото на бюджетната процедура с отварянето на кутията на Пандора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки