"ЕС е доброто ченге, което не слуша избирателите си за TTIP"

Николаос Цитиридис 02 юни 2015 в 15:34 4329 2

Снимка OFFNews

Момчил Неков

ЕС е доброто ченге, което обаче не слуша избирателите си, заяви евродепутатът от БСП Момчил Неков по време на пресконференция в Дома на Европа днес, на която бе представен докладът на Комисията по международна търговия на Европарламента с предложения към ЕК относно TTIP.

Неков оприличи ЕС като доброто ченге, а САЩ като лошото в преговорите за противоречивото споразумение за свободна търговия.

Евродепутатът обяви, че в качеството си на член на ЕП няма да гласува "за" TTIP, тъй като около споразумението все още имало прекалено много неясни клаузи - като тези за ГМО и арбитражният механизъм за разрешаване на търговски спорове между държава и инвеститор (ISDS).

В самия доклад на Комисията по международна търговия, преведен предварително от екипа на Неков, са отправени следните препоръки към ЕК:

- Да се гарантират прозрачни преговори по TTIP, които да доведат до амбициозно, всеобхватно и балансирано споразумение за търговия с висок стандарт.

- Да се стреми към премахване на всички мита, докато в същото време се отчита, че има редица чувствителни селскостопански и промишлени продукти от двете страни, за които ще трябва да бъдат договорени изчерпателни списъци.

- Да се полагат усилия да се гарантира взаимното признаване на професионални квалификации, по-специално чрез създаването на правна рамка с федерални държави.

- Преговорите трябва смислено да адресират и премахват сегашните американски ограничения за морски и въздушни транспортни услуги, притежавани от европейските предприятия, в резултат на законодателството на САЩ.

- Да се установи засилено сътрудничество между ЕС, държавите членки и САЩ, включително механизми за по-ефективно международно сътрудничество с цел да се поставят общи високи стандарти срещу финансовата и данъчната престъпност и корупцията.

Впечатление в доклада прави, че въпреки препоръките за безопасност на храните, то в текста няма и дума за ГМО - един от препъникамъните за споразумението.

Опасенията на критиците са, че заради занижените хранителни стандарти в САЩ, то продукти с ГМО биха наводнили европейския пазар.

Ето и какво пише в доклада за арбитражния механизъм за разрешаване на търговски спорове между държава и инвеститор (ISDS):

- Като има предвид, че председателят на ЕК Юнкер също ясно е завил в своите политически насоки, че няма да приеме правомощията в юрисдикцията на съдилищата в държавите членки да са ограничени от специалните режими за инвестиционни спорове; като има предвид, че след като резултатите от общественото допитване относно защитата на инвестициите и арбитражите (ISDS) в ТПТИ са на разположение, в момента се провежда процес на преоценка, вземайки предвид приноса, в рамките н и между трите институции, като същевременно се води разговор с гражданското общество и бизнеса относно най-добрия начин за постигане на защита на инвестициите и равно третиране на инвеститорите, като същевременно се гарантира правото на членките да регулират. 

С други думи в Доклада на ЕС към ЕП и темата за Арбитражите се описват само разговорите за достигане на консенсус и "най-добрия начин за постигане на защита на инвестициите и инвеститорите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки