"Повечето от чехите одобряват TTIP, комунистите са против"

Георги Савчев 14 май 2015 в 19:54 8346 5

Дита Харанзова

Дискусията за TTIP в чешкото общество започна наскоро. Според данните на Евробарометър 62% от чехите подкрепят TTIP, бизнесът подкрепя споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ. Нашата икономика е много отворена и зависи в значителна степен от либерализирането на инвестициите.

Това коментира пред OFFNews.bg чешкият евродепутат от Алианса на либералите и демократите Дита Харанзова, която е член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европарламента.

Тя подчерта, че критиките към TTIP в Чехия идват предимно от комунистите и "някои активисти и неправителствени организации", които повтарят едни и същи аргументи.

Мандатът за преговори е публичен

Работя по въпросите на търговията от 12 години. TTIP е първото споразумение, на което мандатът за преговори е публичен. Въпросът е дали в края на краищата това ще помогне на преговарящите страни, защото САЩ вече познават мандата за преговори на Европейската комисия за TTIP, той е публичен, а ние не знаем техния мандат, коментира евродепутатът.

Обществените услуги по никакъв начин не трябва да бъдат обект на преговори по TTIP. Същевременно стандартите за храни и всички стоки в ЕС няма да се променят и не бива да очакваме негативен ефект за страните членки на ЕС, категорична е тя.

Съдебните спорове между между държава и инвеститор

Харанзова е сред поддръжниците на предложението в TTIP да остане арбитражният механизъм, изведен извън рамките на националните законодателства, за разрешаване на търговски спорове между държава и инвеститор.

Мисля, че този механизъм е важен за европейските компании, той е важен за малките и средни предприятия. Същевременно статистиката не само в Чехия, а и в ЕС показва, че повечето дела са спечелени от държавите, а не от инвеститорите, каза евродепутатът от АЛДЕ.

Механизмът за разрешаване на спорове инвеститор-държава е един от най-чувстителните въпроси, свързани с TTIP. Аз го подкрепям, част от социалистите в ЕП са против механизма, има и евродепутати от АЛДЕ, от групата, в която съм аз, които също са против този механизъм. В политическите групи има различни мнения по този въпрос, а и става дума за националните позиции на евродепутатите. Ето, например, аз се чудя как ще гласува френската делегация в Алианса на либералите и демократите, заяви пред OFFNews.bg Дита Харанзова.

Бих искала мнението на чешките евродепутати за aрбитражния механизъм за търговските спорове между държава и инвеститор да е като моето, но не е така. Комунистите са против TTIP, разбира се, а позицията на социалдемократите е някак по средата, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика