България е първата страна на Балканите, в която се произвеждат бонбоните Smarties

Нестле инвестира 19 000 000 лева в производство от ново поколение и разкрива 70 нови работни места

Ружа Райчева 02 ноември 2021 в 17:50 9862 0

Швейцарският посланик в България Раймунд Фурер, изпълнителният директор на Нестле България Петър Стоилов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

България вече е първата страна на Балканите, в която се произвеждат бонбоните Smarties. 

С инвестиция от 19 000 000 лева в машини от ново поколение Нестле България поставя старта на производството на международната марка бонбони в шоколадова фабрика в Люлин.

Фабриката, разположена на площ от над 4 000 кв.м., е оборудвана с около 100 машини от най-ново поколение, чиито автоматизирани процеси гарантират чисто и ефективно производство на 2 300 000 консуматорски опаковки до края на годината. Те ще бъдат предназначени за местния пазар и за експорт към 10 страни по света.

70 са новите работни места, които Нестле ще открие в столицата. Търсенето е започнало от май, като все още не са запълнени всички работни места. На сайта на Нестле може да се кандидатства. Част от новите кадри във фабриката са изпратени в Германия, за да се запознаят с технологичния процес на производство от първа ръка.

Бонбоните Smarties са създадени с мисия да провокират въображението на децата по света. Те се произвеждат от висококачествено какао, добито по всички етични стандарти, с намалено количество захар и изцяло естествени оцветители от натурални продукти.

Осемте цвята на Smarties се постигат със спирулина, шафран, малц, репичка, цвекло и куркума. Заради използването на натурални продукти, процесът на оцветяване може да отнеме до 10 часа.

С грижа за здравето на децата, Smarties се предлагат и в мини опаковка, съобразена с точната дневна порция въглехидрати за едно дете. Smarties са и първите шоколадови бонбони, които се предлагат в изцяло хартиена и 100% рециклируема опаковка.

Гости на официалното откриване бяха вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на икономиката Даниела Визиева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария в България Раймунд Фурер.

„За нас е чест да отворим завесата пред вас за новото производство на Smarties - втория международен бранд, който ще се произвежда в България (първия е KitKat - б.р.). Това повдига стандартите за производство и поставя икономиката на страната ни на друго ниво. Последната инвестиция за Smarties от 19 000 000 лв. и разкриването на 70 нови работни места в момент на световна криза, когато изчезват бизнеси и хора губят работата си, добива още по-голямо значение като съвкупно въздействие върху икономиката и пазара на труда.“ - заяви изпълнителният директор на Нестле България Петър Стоилов.

Гостите дадоха официален старт на производството със символично прерязване на лентата и включване на производствената линия. Атанас Пеканов заяви, че подобни инвестиции във високотехнологично производство, щадящо околната среда, са много добър знак за българската икономика. Даниела Везиева допълни, че всяка една инвестиция в такъв момент е важна:

„Тези хора имат не само отговорността да създадат нещо ново, но и желанието да го направят в един изключително критичен за света момент. Инвестицията на Нестле е особено важна за България, защото ние даваме знак, че ще разширяваме този тип инвестиции, този тип производства. Това е началото на една нова кръгова икономика.”

Шоколадовата фабрика на Нестле в София е създадена през 1939 г. и е с над 80 години история в производството на шоколадови изделия. Тя е една от трите най-големи центъра за производство на KitKat на континента - с 16 000 тона производство на годишна база, като 90% от готовата продукция е за експорт, а 10% се реализира на местния пазар. В нея работят 650 служители.

За 27-годишната си история компанията Нестле е изградила имиджа си на стратегически инвеститор в България със средно 10 млн. лв. годишни инвестиции в производствени мощности, уловия на труд и инфраструктура. През 2020г. компанията е удостоена със званието „Инвеститор на годината“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews