Станислав Стоянов пред Nostrabet: Надявам се Черно море да победи ЦСКА

OFFNews 22 февруари 2024 в 11:17 965 0

Стоянов

Снимка Архив

Станислав Стоянов

Станислав Стоянов е легенда на Черно море и един от най-обичаните футболисти от публиката на тима. Той носи екипа на „моряците“ в 12 сезона, 11 поред от които в елита, и изигра 270 мача с техния екип.

Станислав бе основен играч в тима от „Тича“, който през 2009 година спечели бронзови медали в елита, което е изравнено най-добро клубно постижение в А група, и част от отбора, участвал за първи път в историята на Черно море в европейски турнири.
За Купата на УЕФА, сега Лига Европа, „моряците“ срещнаха съперници като Айндховен и Щутгарт, като в епичния реванш с германския тим Стоянов изведе своите с капитанската лента. Тогава 7 минути разделиха воденият от Никола Спасов тим от влизане в групите на турнира.

Медията Нострабет потърси Станислав Стоянов, за да изрази мнение за първия мач на Черно море за тази година, за предстоящия с ЦСКА в събота във Варна и дали играчите на Илиан Илиев могат да пренапишат историята през тази пролет.

Г-н Стоянов, как видяхте Черно море в Разград?

Изключително силно начало за Черно море и закономерно поведохме в резултата. Бързият изравнителен гол обаче се отрази върху развоя на срещата и след него за известно време се получи спад в играта ни. В края на полувремето пък допуснахме и грешки, които позволиха на съперника да вкара още две попадения. След почивката отново заиграхме добре, но пропуските не ни позволиха да се върнем в мача.

Трябваше ли реферът да отсъди дузпа за гостите в 47-ата минута?

Абсолютно. За мен това е чиста дузпа и не проумявам защо не бе посочена бялата точка. Може да се чувстваме ощетени в тази ситуация, но това не се случва за първи път, когато играем на този стадион.

Бихте ли били по-конкретен?

През миналия месец май например в реванша от полуфиналите за Купата на България, когато спечелихме с 2:1 в редовното време в Разград и се стигна до продължения, имаше една, две, че дори и три ситуации за дузпа в наказателното поле на домакините. Такава обаче не бе свирена.

Какъв е основният извод, който си направихте за Черно море след първия му официален двубой за 2024-та?

За мен е най-важно, че Черно море успя да се противопостави успешно на Лудогорец и да му бъде равностоен през по-голямата част от срещата. При това с четирима наши юноши като титуляри в състава. Това потвърждава колко правилна е клубната политика да се налагат кадри на Черно море в представителния му тим и под ръководството на Илиан Илиев те стават все повече с всеки изминал сезон.

Ще липсва ли Алекс Фернандес?

Няма как да не липсва малко или много, тъй като бе сред тези, които имаха основна заслуга за историческото ни първо място след есенния полусезон. Но в случая подкрепям изцяло Илиан Илиев за решението, тъй като той показа, че за разлика от други отбори, на „Тича“ основната фигура е треньорът.

Кой може да замести бразилеца отдясно в атака?

Илиан има варианти и мисля, че ще се справи, както неведнъж го е правил. Щом постави Алекс с ляв крак отдясно, защо сега да не направи същото и с Андреяс Калкан, който също е левичар.

Като казахте Калкан, какво мислите за него и за другото ново попълнение Дани Марин?

Безспорно това са добри играчи и смятам, че ще са полезни на Черно море. Имам усещането, че случихме с тях, още повече, че дават и няколко опции на Илиан.

Ще победи ли Черно море ЦСКА след дни?

Лично аз се надявам, че е по силите ни да спечелим трите точки, защото ЦСКА може и да е силен отбор, но Черно море играе по-добър футбол.

Ще се сблъскат два различни стила. Кое ще наклони везните към единия или другия и ще е определящо за крайния резултат?

Черно море играе агресивно, комбинативно и атакуващо, и на мен това ми харесва. Докато ЦСКА разчита на силов и директен футбол. Аз лично очаквам нашият начин на игра да се окаже печеливш в тази среща. Очаквам също „Тича“ да е препълнен, както беше в първия ни домакинския мач с ЦСКА след последното ни завръщане в групата на майсторите през лятото на 2000 година. Толкова много хора, колкото имаше тогава, никога не съм виждал на стадиона ни.

По-силна ли става атаката на ЦСКА с Каранга?

Вероятно е така, но от друга страна Черно море е в състояние да спре всяка атака у нас, тъй като се представя солидно като отбор в дефанзивен план. В това отношение израснахме още този сезон и допускаме по-малко голове. Отделно в сърцето на отбраната ще се завърне и изтърпелия наказанието си Влатко Дробаров. Аз не подценявам качествата на Росен Стефанов, но Влатко все пак е по-опитен и рутината му ще ни е нужна в такъв двубой.

Да Ви върна близо 20 години назад – през пролетта на 2004-та, когато също играхте с ЦСКА у дома. Какво си спомняте от онзи мач?

Спечелихме с 3:0, което и до този момент си остава най-голямата победа на Черно море срещу армейците. Аз вкарах втория гол, а Станислав Генчев първия и втория. Помня, че гостите бяха запазили много титуляри за финала за Купата, който им предстоеше след дни, но в съблекалнята нашият треньор Велислав Вуцов ни каза: Момчета, на какви играчи ще разчита ЦСКА, няма никакво значение, тъй като след време ще се помни резултатът, а не съставът им.

Може ли през този сезон Черно море да завърши по-напред от третото място, което Вие заехте преди 15 години?

Съществуват реални предпоставки това да се случи и да завършим поне втори, но аз ще ви призная, че лягам и ставам с една мечта – Черно море да стане шампион.

Възможно ли е Черно море да бъде спрян с удари под кръста?

Хубаво за футбола ни ще бъде, ако няма намеса на съдии или други странични фактори при спора между Черно море, Лудогорец и ЦСКА за разпределението на медалите. Стане ли това, ще съм по-спокоен, защото Черно море не отстъпва спортно-технически на двата си основни опонента и разполага с по-добър треньор от тях в лицето на Илиан Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика