Напрежението между Косово и Сърбия: ЕП осъди в резолюция нападението над село Банска

OFFNews 19 октомври 2023 в 15:20 824 0

Европейският парламент

Снимка Getty Images

Европейският парламент

Европейският парламент прие резолюция, осъждаща нападението в село Банска в Северно Косово, извършено на 24 септември. При него беше убит сержант Африм Бунджаку.

В текста ЕП е определено като терористично.

От Сърбия ще бъде потърсена отговорност, ако се докаже, че е имало пряка връзка между Белград и нападението.

За приемането на резолюцията съобщи в X докладчикът на ЕП за Сърбия Владимир Билчик. "Нуждаем се от пълно разследване на нападението в Банска и въздаване на справедливост. Белград и Прищина също така трябва да се върнат към мирен и конструктивен диалог с посредничеството на ЕС", казва Билчик.

Докладчикът за Косово в Европейския парламент (ЕП) Виола фон Крамон предупреди по-рано днес, че търпението на членките на Европейския съюз към Сърбия постепенно се изчерпва и че са възможни рестриктивни мерки, насочени към ръководството, а не към гражданите, ако не съдейства на разследването на събитията в Банска, съобщава белградският вестник "Данас".

Тя повтори, че ЕС не иска да наказва гражданите на Сърбия, че трябва да се прави разлика и че мерките са изрично срещу ръководството. "А това означава, че в случай, че няма сътрудничество, ако разследването не е прозрачно и тези, които смятаме, че трябва да бъдат съдебно преследвани, не бъдат преследвани, ще бъдат взети мерки. Възможно е да няма повече срещи с високопоставени лица, да бъдат спрени средствата за инфраструктурата или да има ефект върху преговорите за присъединяване към ЕС“, каза тя.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки