ЕП смекчи и отложи за 2025 г. ограниченията за колите с вътрешно горене

OFFNews 09 ноември 2023 в 19:33 4129 2

коли

Снимка Интернет

Евродепутатите смекчиха изискванията за колите с двигатели с вътрешно горене.

Новите екоправила на Европейския съюз за колите и камионите с двигатели с вътрешно горене се очаква да бъдат по-малко амбициозни от първоначално планираното, след като евродепутатите гласуваха за отлагане и смекчаване на някои от регулациите, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

ЕС предлага новите моторни превозни средства с двигатели с вътрешно горене - стандарт "Евро 7", да могат да отделят много по-малко емисии от вредни за здравето газове и да не предизвикват сериозно запрашаване. Европейската комисия твърди, че ползите за човешкото здраве са много по-големи от разходите, които ще се наложи да бъдат направени поради новите изисквания.

Европейският парламент одобри преговорната си позиция. С новия регламент се актуализират настоящите гранични стойности за емисиите на отработени газове, (като азотни оксиди, прахови частици, въглероден оксид и амоняк). Въвеждат се нови мерки за намаляване на вредните емисии поради действието на автомобилните гуми и спирачките и се увеличават изискванията за издръжливостта на акумулаторите, се уточнява в прессъобщение от ЕП.

Предвижда се обаче смекчаване на ограниченията за отделените емисии на азотни оксиди от камиони. Освен това е отложен моментът на прилагането на рестрикциите за автомобилите - до три години след приемането на цялото вторично законодателство, свързано с предложението.

Европейската комисия предвиждаше правилата да се прилагат от 2025 г.

Автомобилостроители, както и правителствата на редица страни, сред които са Италия и Чехия, твърдят, че ако бъдат приети в първоначалния им вид, екоправилата биха довели до съществено повишаване на разходите. Според тях, тъй като има решение, според което до 2035 г. трябва да бъде забранена продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене в ЕС, то би било по-добре инвестициите да се насочат към производство на електромобили, вместо към подобряване на екологичното въздействие на моторните превозни средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

10.11 2023 в 10:21

Няма нищо екологично в електромобилите. Добивът на суровини за производството им, производството и утилизацията на батериите замърсяват околната среда. "Зеленото" лоби трябва да бъде отрезвено.

22548

1

dolivo

10.11 2023 в 08:08

скъпи и запалими хибриди и батерии, що кораби транспортиращи коли изгоряха, не щат застрахователи вече да застраховат електро товари, смятай

добро решение, рано е
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки