Войната в Украйна: трудното завръщане от фронта

Ветераните от войната в Украйна стават все повече. Но дали успяват да намерят отново мястото си в цивилния живот? Какво правят за тяхната реинтеграция обществото и държавата?

Александър Куницкий, DW 09 декември 2023 в 20:01 7455 0

украинското знаме

Снимка БГНЕС/Архив

Украинското знаме

За почти десет години руска агресия срещу Украйна стотици хиляди украинци бяха принудени да отидат на фронта. По официални данни преди пълномащабната инвазия близо 440 000 души са имали статут на ветерани от руско-украинската война. Сега броят им продължава да расте, а тези хора често имат както физически, така и психологически травми.

Завръщаш се от фронта, а после?

"Заръщането на ветерана към цивилния живот е сложен процес", казва Дмитро Мартиненко. Той е служил в армията първо през 2014-2015-а година, след това през 2017-а, а през 2022-а - отново. За първи път се сблъсква с трудностите на реинтеграцията през 2015-а година, когато получава т. нар. статут на участник в бойни действия. "Този социален статут предлагаше много възможности. А местните и държавните власти започнаха да въвеждат много добри програми за ветераните. Но за съжаление повечето от тях бяха фиктивни", казва Дмитро. Той дава за пример обещанието на властите да предоставят земя на военните, но като се стигнало дотам, се оказало, че земя няма.

"Преди да отида на война, работех в супермаркет. Възстановиха ме на работа без никакви проблеми, а след шест месеца дори ме повишиха. Но по-късно сам напуснах заради посттравматично стресово разстройство. То се проявяваше по следния начин: в края на работния ден, когато се прибирах към дома, се разплаквах и просто исках да умра", спомня си Дмитро. Ветеранът се обръща към психолози. "Те обаче не успяха да ми помогнат - спортът ми помогна да се справя", казва мъжът. Впоследствие той се присъединява към обществена организация, която помага на ветераните и семействата им.

На кого помага украинският фонд за ветерани

Украинският фонд за ветерани (УФВ) съществува от миналата година. Той се финансира от държавния бюджет, както и от украински и международни партньори. Фондът подкрепя проекти на обществени организации, работещи с ветерани, подпомага и бизнеса на ветерани и на техните семейства.

Досега са финансирани над 400 фирми на ветерани, казва пред ДВ Руслана Величко-Трифонюк от УФВ. Организацията разполага и с гореща телефонна линия, предоставя и безплатни правни консултации. Величко-Трифонюк разказва, че досега са били получени близо 20 000 обаждания.

Онлайн допитване показва, че един от най-големите проблеми на ветераните при връщането им към цивилния живот е заетостта. 42,5 процента от анкетираните се опасяват, че няма да могат да си намерят работа, когато се завърнат от войната.

Как фирмите се отнасят към ветераните

Олга Бандаривска, ръководителка на военния отдел на украинската агенция за набиране на персонал LobbyX, се надява, че сега ветераните няма да имат проблеми със заетостта. "Знам за случаи в миналото, когато специалисти по набиране на персонал са отхвърляли ветерани заради военния им опит - имали предубеждения във връзка с техния травматичен опит и непълното им психическо възстановяване", казва Бандаривска.

В днешно време работодателите са по-лоялни към ветераните и са готови да ги наемат, уверява тя. "В момента Украйна се нуждае от всякакви кадри - близо седем милиона души са напуснали страната заради войната. Ветераните, които се завръщат, не са много, но с течение на времето ще станат повече. Ето защо компаниите вече обучават сътрудниците си как да общуват с тях, какви въпроси могат да им бъдат задавани, как да им се поставят задачи", казва Бандаривска.

Как помагат гражданските организации

На ветераните помагат и редица обществени организации - като женското доброволческо движение "Ветеранка". Преди войната организацията се занимавала предимно със защита на правата на жените в армията и с насърчаване на жените военнослужащи да започнат собствен бизнес. Сега членките на движението помагат на фронтоваците: плетат маскировъчни мрежи, шият военни униформи.

Валентина, която е била снайперистка и се е върнала от фронта миналата година по здравословни причини, е сред активистките на "Ветеранка". "Шием униформи, изпълняваме и дизайнерски поръчки", разказва тя.

Валентина споделя, че ѝ е било трудно да се адаптира към цивилния живот. "По време на войната видях много страдания. А когато дойдох в Киев и установих, че хората се забавляват, отварят кафенета и ресторанти, се ядосах. Отначало останах вкъщи няколко седмици, чак след това намерих сили да изляза навън", споделя Валентина. В същото време тя се оплаква, че държавата не ѝ е осигурила психологическа помощ, а е платила само за физическо лечение.

Концепция за подкрепа на ветераните

Гражданските организации, които подпомагат ветерани, са разработили и Концепция за политиката за ветераните и техните семейства.

"В законодателството на Украйна няма установена системна политика за ветераните", обяснява Денис Султангалиев, представител на организацията на ветераните "Принцип". Концепцията за политика за ветераните и техните семейства има за цел да помогне за преодоляването на този пропуск. "Набелязахме редица ключови проблеми и потенциални решения, вече работим по тях", обяснява Султангалиев.

Ветеранът Дмитро Мартиненко се надява условията за реинтеграция на ветераните да се подобрят. "Но създаването на нещо на законодателно ниво е само 30 процента от работата. Останалото е да се намери бюджет и да се приложи на практика. Защото ние имаме много закони, но тяхното финансиране не е осигурено и те не работят", обобщава той.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!