Сърбия се опитва да седи на няколко стола едновременно, заяви Денков пред Der Standard

Руската пропаганда е много силна в България, убеден е премиерът

DW 04 октомври 2023 в 18:43 6326 2

Николай Денков

Снимка gov.ua

Николай Денков

"Либералният премиер Николай Денков иска преди всичко да отърве съдебната система от политическите намеси и да вкара страна си в Шенгенското пространство." С това обобщение започва обширното интервю на австрийския вестник "Дер Щандарт" с българския министър-председател.

В началото на разговора си с журналистката Аделхайд Вьолфл Денков говори за приетите промени в антикорупционното законодателство, за подобряването на контрола над главния прокурор и за освобождаването на съдиите от политически натиск. Във връзка с партньорството с ГЕРБ, той уверява, че всички партии в коалицията подкрепят този политически дневен ред и няма признаци за обратното.

"Австрия само може да спечели от приемането на България в Шенген"

По-нататък в разговора става дума за ветото, което Австрия и Нидерландия налагат върху приемането на България и Румъния в Шенген. Денков е оптимист, че България може с дела да обезсили аргументите на Виена и Хага и да преодолее съпротивата им . И дава пример с успешните действия на София срещу нелегалната миграция. Премиерът добавя:

"Убедени сме, че Австрия само може да спечели от приемането на България и Румъния в Шенген. В момента се провежда абсолютно ненужен граничен контрол между България и Гърция и между България и Румъния. Сериозни нарушения няма, но въпреки това там патрулират 1500 служители, които могат да бъдат прехвърлени на българо-турската или българо-сръбската граница." Той казва, че България е спряла 150 хиляди опита за нелегално преминаване на границата само през тази година. Както и че "според статистиките по-малко от два процента от мигрантите" минават през България и Румъния.

Пред австрийския вестник Николай Денков говори и за икономическия аспект на шенгенския проблем:

"Европейските страни, включително Австрия и България, се борят с висока инфлация и растящи цени на хранителните продукти. По границите между България и Румъния и Румъния и Унгария хранителните продукти чакат в продължение на дни, защото не сме в Шенген. Това струва пари. Ако се премахнат тези изкуствени граници, транспортните разходи ще спаднат и така ще се редуцират както инфлацията, така и цените на храните."

Според Денков членството на България в Шенген ще подпомогне и за интеграцията на страните от Западните Балкани. Ето неговите аргументи:

"Сегашното българско правителство е много проевропейско. И ние искаме да запазим това положение. Искаме да решим вътрешните си проблеми, но и да бъдем признати за равноправен партньор на останалите западни страни. В България обаче имаме силна опозиция, която желае друго и гледа на изток. Ако сме си написали домашното, но въпреки това не ни приемат в Шенген и в еврозоната, тази опозиция ще каже: "Каквото и да препоръчва Западът, той не ни брои за равноправни." А от това ще се възползва не само прокремълската опозиция у нас, но и аналогичните сили в Северна Македония и в Сърбия."

Ще се реши ли спорът със Северна Македония?

Авторката на интервюто припомня, че България настоява Северна Македония да впише българите в конституцията, но в Скопие липсва нужното мнозинство това да се случи. Какво може да се направи, пита тя? Денков отговаря:

"Най-лесното нещо е да се ескалира дебатът между обществата и между политиците. Ние искаме да го избегнем. Ако искат да са европейци, македонците трябва да извършат това, за което са се договорили с Еврокомисията. Ето, ние например, тъкмо понеже сме проевропейски настроени, влязохме в едно правителство с главния си политически противник."

По-нататък в обширното интервю пред "Дер Щандарт" Денков обсъжда положението на Балканите. Той смята, че различни сили се опитват да разширят влиянието си в региона. И обяснява: "Ние сме на кръстопът между Мала Азия, Русия и европейските сили. Ето защо трябва да сме много стабилни в ценностите си. Защото ако не се придържаме към европейските принципи, към върховенството на закона и международното право, тогава могат да започнат нови войни."

Денков добавя, че по отношение на войната в Украйна Сърбия се опитва да седи на няколко стола едновременно: "Но това не може да продължава прекалено дълго. Ако иска да бъде на страната на Русия, тогава нека го огласи. Ако иска да бъде проевропейска - това е съвсем друга работа. Сърбия просто трябва да реши."

Руската пропаганда е много силна в България, убеден е Денков

Николай Денков обяснява, че България трябва да помага на Украйна, защото това е в неин собствен интерес - за да държи войната далеч от границата си. Премиерът изброява какви отбранителни мерки взима в момента страната, а журналистката от "Дер Щандарт" добавя, че Русия създава не само военна опасност, но също така води хибридна война и пропаганда. Както и че има влияние в българските тайни служби и поддържа много шпиони в България. По този въпрос Николай Денков казва:

"Поради исторически и културни причини кремълската пропаганда е много силна тук. Ние може да направим само едно: винаги да казваме истината. Нуждаем се от доверието на хората и тъкмо поради това винаги трябва да използваме правилните аргументи. За съжаление, това не е достатъчно. Хората са подозрителни, защото много, много години са били лъгани. Хибридната пропаганда разчита на емоциите, в резултат от които хората не чуват аргументите. (…) Колкото до шпионите, миналата година ние изгонихме 70 от тях, а тази година имаме специфичен проблем с трима проповедници от тъй наречената "Руска църква" в България. Действително установихме, че те активно работят срещу интересите на България и на Северна Македония. С някои тайни служби аз работя много, много добре. При други обаче има нещо като сляпо петно, когато става дума за корупция и за руско влияние."

В тази връзка Денков добавя, че винаги се е опитвал да си сътрудничи по въпроса с президента на страната, но, за съжаление, не виждал от негова страна готовност за такова сътрудничество.

"Тези хора работят срещу собствените си интереси"

В края на интервюто става дума за проблема с въглищните централи. Денков казва, че идеята на териториалните планове за справедлив преход е да бъде развит регионът, в който сега са разположени въглищните централи. И че се опитва да обясни това на синдикатите. "Но тези хора днес работят срещу собствените си интереси. Ние като правителство се опитваме да им помогнем да развият своя регион, но те не разбират", допълва той.

Българският премиер обяснява, че за момента въглищните централи още са важни, но "постепенно тази необходимост ще намалее, особено ако изградим нови ядрени блокове. За съжаление, хората, които са засегнати от тези промени, все още не са готови да седнат, да обсъдят и да разберат какво предстои."

Дойче веле; заглавието е на OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

06.10 2023 в 18:17

Приятен ерудит

135

1

Far Rider

05.10 2023 в 18:49

Дрън-дрън ярина, г-н Денкоглу! Пак го усуква по килифаревски! Ама добре, че след няколко месеца ще го сменят.
 
X

Да помогнем на украинските деца!