Санкциите работят - руският спорт е на червено

OFFNews 20 октомври 2023 в 15:20 2646 0

Путин

Снимка Снимка БТА/AP

Войната на Путин води до трудности във всички сфери

Дефицитът на финансирането на руския спорт е достигнал 4 милиарда рубли или близо 40 милиона евро. За това алармира генералният директор на олимпийския комитет на страната Владимир Сенглеев. Най-критично е положението в летните видове спорт, но и при зимните положението не е розово.

Половината от парите са разходи за представителните отбори, които така или иначе не участват никъде, тъй като са под санкции. От олимпийския комитет открито признават, че дефицитът е заради ограниченията, на които е подложен руския бизнес.

"Спортистите и треньорите получаваха премии от бюджета, както и от организаторите на международни състезания. Според нашите изчисления загубите им от въвеждането на санкциите са в размер на 1 милиард рубли", казва Сенглеев.

Заради липсата на пари са спрени програми за 3,5 милиарда рубли. Генералният директор на олимпийския комитет уточнява, че ситуацията е възникнала заради затрудненията на традиционните партньори на организацията, които търпят загуби от санкциите срещу Русия. Всички тези нерадостни новини бяха съобщени на форума "Русия - спортна сила" в Перм, на който присъства и руският президент Владимир Путин.

Пред участниците той се оплака, че Олимпийските игри могат да бъдат използвани „като груба и всъщност расистка и етническа дискриминация“.

Олимпийските комитети на Русия и Беларус няма да получат официална покана за Игрите в Париж заради войната срещу Украйна, както други страни по-късно този месец, като решение за тяхното участие ще бъде взето на по-късна дата.

От МОК вече отговориха на Путин.

"Участието на олимпийски игри не е човешко право и обвиненията в дискриминация са неуместни", се казва в лаконично изявление на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика