Представиха програма за реновиране на спортни обекти с публичен финансов ресурс

Димитър Андреев 25 октомври 2023 в 15:24 1533 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев представи новата програма

Министърът на финансите Асен Василев и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев представиха днес в София новата програма за реновиране на спортни обекти с публичен финансов ресурс.

В срещата участваха 18 представители от най-големите спортни клубове в страната, сред които изпълнителните директори на ПФК Левски - Даниел Боримиров, и на ПФК ЦСКА  - Филип Филипов и Стоян Орманджиев, консултантът на ФК ЦСКА 1948 - Валентин Михов, бившите футболни национали Димитър Бербатов и Михаил Александров, председателите на ОСК Левски - Тодор Стефанов, на ОСК ЦСКА - Георги Калчев, на ОСК Славия - Владимир Симеонов, на ОСК Академик - Христо Стоянов, управителят на ОСК Стара Загора - Жельо Желев, Сашо Везенков, генерален мениджър на БК Балкан Ботевград, Мануел Марков, изпълнителен директор на БУБА баскетбол и др.

"Миналата седмица беше приета наредбата за съфинансиране на спортни съоръжение за клубовете в България. Крайно време е спортът в България да спре да се финансира по симпатии, на базата кой кой харесва, да започне да се финансира по правила и на базата на това кое харесват феновете, а не политиците", заяви в началото на срещата Асен Василев.

Министърът на финансите обясни, че правилата са направени така, че за всеки лев, който клубовете си осигурят - от продажба на билети, артикули с клубната марка, спонсорство, телевизионни права и др., след което решат да го инвестират в спортна инфраструктура, държавата ще поеме своята отговорност и ще инвестира още един лев заедно с тях.

"Първо, клубовете, които имат повече фенове, повече спонсори, повече телевизионни права, ще получат по естествен начин повече финансиране. Това няма да зависи от политическо решение. Второ, когато половината пари са на клуба, съм сигурен, че тази пари ще бъдат похарчени разумно. Няма да се започне с проект за 5 милиона , който после да стане 50 милиона. Това ще премахне опитите да се влияе на клубовете политически с формата и с начините на финансиране, тъй като правилата са еднакви, те са за всички, а средствата, които клубовете заявят, аз поемам ангажимента да могат да бъдат осигурени от страна на държавата. Ако съберете "х" милиона за спортна инфраструктура, ние ще сложим също толкова от страна на българската държава. Това се отнася за всички спортове. Без фаворитизиране на един или друг спорт. Това е феърплей. Еднакви правила за всички, ясни", каза Василев.

За тази година по програмата се отпускат 10 милиона лева, но в следващите години ще има достатъчно ресурс, така че държавата ще даде половината от парите, инвестирани в нов проект за ремонти и строителство на спортни съоръжения.

"През тази година сме отделили сравнително малък ресурс. До 30 ноември могат да се внасят проектни предложения, които в рамките на две-три седмици ще бъдат оценени и средства ще бъдат преведени до края на годината. На базата на интереса ще отделим ресурс и за догодина", обясни финансовият министър.

"За тази година бяхме заложили 10 милиона лева, като има резерв за още 50 милиона в централен бюджет в зависимост от заявките. Според интереса за догодина можем да тръгнем с повече - говорим за порядъци между 50 и 100 милиона. Ако има интерес, ще намерим средства. Може да се увеличи бюджета, да разширим програмата без проблем. Проблемът не е с парите, а с наличието на проекти", добави Асен Василев.

"Това, към което се стремим, е да има обективни измерители, методика за оценка, която да дава ясни числа, която да дава ясни числа кой и как трябва да получи финансиране. Смятам, че това е един добър механизъм за финансиране - ангажиращ, защото всеки, който иска да построи нещо, трябва и той да даде своето, за да се случи това, което иска да постигне", уточни спортният министър Димитър Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!