Скандалният лобист на България Петер Хохегер обвинен в пране на пари

23 януари 2013 в 09:39 2624 0

Петер Хохегер. Снимка: БГНЕС
Петер Хохегер. Снимка: БГНЕС

Замесеният в скандал в България лобист Петер Хохегер бе официално обвинен от австрийската прокуратура за отклоняването на 960 000 евро (1.3 милиона долара) от Telecom Austria (собственик на Mtel) към дясната политическа партия "Съюз за бъдещето на Австрия".

Обвинението срещу Хохегер и още двама души (Рудолф Фишер и Клаус Виттауер) бе обявено от прокуратурата в понеделник.

Парите са били отклонени през 2006 г., преди парламентарните избори, чрез две агенции и чрез използването на фалшиви фактури, без акционерите да знаят за това. Обвиненията срещу тримата са за пране на пари, лъжесвидетелстване и незаконно присвояване. Ако бъдат осъдени, могат да лежат в затвора до 10 г.

Прокуратурата поиска партията, чийто лидер през 2005 и 2006 г. бе Йорг Хайдер (неговата политика е определяна като пронацистка, ксенофобска и антисемитска), да възстанови 940 000 евро. Сегашното ръководство на партията се разграничи от действията през 2006 г. и обяви, че на свой ред ще заведе граждански дела, за да възстанови парите.

Скандалният австрийски лобист Петер Хохегер близо получи 1.5 милиона евро от кабинета "Станишев" за съмнителна лобистка кампания за поправяне на имиджа на България. При разплитането на скандала се оказа, че с Хохегер, получил договори през 2006 и 2008 г., са свързани не само политици от БСП, а и от ГЕРБ.

"През 2005 г. започнахме да работим в България. Тогава една млада дама ни покани да създадем фирма в България. Това е Росица Велкова”, каза австрийският лобист Петер Хохегер в интервю пред вестник “Капитал”. Готвената за министър Росица Велкова е близка до вицепремиера Цветан Цветанов. Оказа се, че с Хохегер са работили още Юлияна Николова, съветник по еврофондовете в кабинета, и Ивайло Георгиев, новият шеф на НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !