Райков: Взех решение дали да освободя Михаил Константинов

Александра Маркарян 20 март 2013 в 13:57 2141 1

Заседание на служебния кабинет. Снимка: Сергей Антонов
Заседание на служебния кабинет. Снимка: Сергей Антонов

Премиерът Марин Райков е взел решение дали да освободи проф. Михаил Константинов от поста директор на "Информационно обслужване". Той обаче отложи произнасянето си по този въпрос.

"Изборът за преброител е регламентиран по определен начин. Предстои да бъде проведен конкурс и до 26 март очакваме да бъдат внесени кандидатурите на евентуалните кандидати. Ако споделя решението, което съм взел, това би могло да повлияе върху избора на преброителите. Взел съм решение, но ще го оповестя, когато приключи процедурата за избор на преброител. Това мое решение се очертава от направените до този момент изявления по темата”, каза Райков.

Направените до този момент изявления са основно критични към Костантинов заради думите му, че ще направи всичко възможно тройната коалиция да не дойде пак на власт. След което обяви, че ще съди всеки, който го обвини в манипулиране на изборните резултати.

"Имахме нелек и некратък разговор с проф. Михаил Константинов. Вероятно знаете моята оценка за неговите изявления, които хвърлят съмнение върху неговата политическа безпристрастност. Тази моя оценка е абсолютно категорична и съответства с оценката на редица политически лидери. Аз лично нямам никакви основания и не поставям под въпрос нито професионалното достойнство, нито моралния интегритет на проф. Константинов. Всички хипотези, че проф. Михаил Константинов, би могъл да манипулира преброяването, са неоснователни", каза Райков.

По повод гласуването на българите в чужбина Райков заяви:

"Ще направим всичко възможно за българите зад граница за изборите да открием секции там, където местните власти разрешат. Ще положим максимални усилия да им се даде възможност да гласуват. Често предварителните мнения се разминават с реалната готовност. Понякога откриваме секция с нужните 100 и няколко подписа, а впоследствие хората, които имат желание да гласуват, са много по-малко".

„Готов съм да направим всичко възможно нашите сънародници да гласуват свободно в чужбина”, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews