Публикувайте лицата на келешите от мола! Пък народът си знае работата

Владимир Йончев 10 декември 2012 в 21:56 12586 18

Една от жертвите, минути след побоя в мола в Лозенец в неделя
Една от жертвите, минути след побоя в мола в Лозенец в неделя

Цял ден днес се опитваме да убедим кого ли не, че трябва да се публикува записът, на който се вижда как бандата келешчета пребиха двама съвсем невинни младежи в мола в Лозенец.

Охраната на "София сити център" го дала на полицията, полицията го дала на прокуратурата, тя пък не можела да го даде, защото тече разследване.

И като е текнало това разследване...

Кодж коджа ми ти полиция и жалкото ни подобие на държавни институции цял ден не могат да установят двайсетината лапишняри, които се отбиха на невинните момчета за кеф.

И общо взето се лъжем, че нещо се прави, докато се забрави случаят.

Има едно лесно и просто решение: Публикувайте записа!

После народът си знае работата. Гарантираме, че до 10 минути в коментарите под видеата, във форумите и фейсбука ще има пълен списък кой младеж как се казва и в кое училище учи. Тези благини на модерния свят могат да се използват и за по-смислени неща от политическа пропаганда, платена с пари от Програмата за селските райони.

Така стана и със случая, в който две други келешчета от скука пребиха възрастен пенсионер. Четири месеца полицията не направи нищо. Като публикувахме видеото, имената им се разбраха на секундата.

Даже излезе и друг укриван случай.

Направих си труда да изчета тогава всичките стотици коментари под статията и във фейсбук. Не беше лесно, защото бяха поразяващо неграмотни и на методиевица, но това поне е доказателство, че са автентични.

В нито един коментар не се адмирираше "геройството" на двамата гамени. Никой не се опита да лансира мода от такива геройства. Точно обратното - дечурлигата се навиваха едно друго как така не трябва да се прави. Че това е лошо.

А докато не се публикува записът от побоя в мола, побойниците са герои, поне в собствения си хулигански кръг. Организираха перфектна акция на най-оживеното възможно място. Въпреки десетките камери нито охраната им попречи, нито родната полиция ги хвана. И, айде на бас, че съвсем скоро ще повторят тази акция.

И ще си имат последователи. И без това на българските мачове няма нищо за гледане, поне ще има интересно за разказване. 

Гледката на разрязаното със счупена бутилка лице на едното момче и на шуртящия фонтан от кръв по темето на другото още ми е пред очите.

Но още повече ме впечатли как 9-годишната ми дъщеря, която стана свидетел на побоя, обясни на 13-годишния си батко защо е опасно да се ходи в мол и той й обеща, че повече няма да ходи.

А най-ужасното е чувството за безсилие - за това, че толкова много очевидци не можахме да реагираме адекватно и ако не да пресечем побоя, поне да хванем побойниците.

Под репортажа от случката наш читател на два пъти ни е отправил забележка, че наричаме побойниците "келешчета", което не е добър стил. Абсолютно е прав, но по-точна дума не намерихме. Тези момчета не бяха футболна агитка. Когато агитката вандалства, тя много държи да се разбере в името на кой велик отбор вандалства. Изводът, че са агитка на ЦСКА се направи 10 минути, след като беше свършило всичко, битите бяха разказали как боят почнал с въпроса "От кой отбор сте?" и посетителите на мола сглобяваха, че един бил със шалче, втори със суичър, трети с фанелка, а четвърти със значка на ЦСКА.

Не бихме ги нарекли и престъпници, защото бяха деца, повечето изглеждаха под 18. Бяха точно келешчета, надъхани от някое по-печено "старо куче", че така ще докажат мъже ли са наистина.

Преди време в Лондон две деца на 11 и 12 години убиха на улицата 9-годишно момиченце, защото батковците им казали, че трябва да направят нещо голямо, за да ги приемат в бандата.

Нашите банди, като всички банди по света, си имат йерархия и за да се издигат в нея, тези дечурлига ще правят още "геройства". Като се видя колко е неадекватна охраната в мола и как полицията приятелски продължава да ги крие, няма да е трудно още една наказателна акция да спретнат. Я за края на света, я за Весела Коледа.

А има толкова лесно решение да не се повтори това. Просто дайте записа от камерите. За половин час ще стигне до бащите им. Тогава даже седмото полягане за дузпа на анонимния нападател от Африка ще е по-интересна тема за обсъждане в агитката от това какво се случи, когато татко разбра за мола. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки