Пребиха екип на Спешна помощ в София (обновена)

OFFNews 25 май 2013 в 11:17 12568 20

Красимир Йорданов

Снимка Сергей Антонов

Главният герой в документалния филм "Последната линейка на София" д-р Красимир Йорданов.

Лекарски екип на Спешна помощ беше нападнат тази нощ в столичния квартал Овча Купел.

В събота в 00:04 часа в Спешна помощ постъпва обаждане за пияно 15-годишно момиче с диабет и в безсъзнание. Линейката се е отзовала на мястото само за 5 минути. В 00:05 часа медицинският екип потегля към посочения адрес в столичния квартал.

В 00:09 часа, когато медиците пристигат на място, около 15 души, видимо употребили голямо количество алкохол, се нахвърлят върху екипа на Спешна помощ.

Лекарят, медицинската сестра и шофьорът са свалени от линейката и повалени на земята с юмруци и ритници.

Сестрата успява да подаде сигнал на тел. 112 за случващото се. През това време пациентката, придружена от млад мъж, се качва в линейката.

Шофьорът от спешния екип успява да се отскубне и по нареждане на лекаря потегля с момичето към „Пирогов“.

На адреса в „Овча купел“ остават лекаря и медицинската сестра, като на помощ им се отзовават 3 патрулни автомобила на полицията.

Момичето е настанено в токсикологията на „Пирогов“ с 4.32 промила алкохол. Установено е, че преди години е било в преддиабетно състояние, но вече не се лекува и няма оплаквания. Към настоящия момент пациентката е в съзнание и е контактна.

От МВР съобщиха, че петима мъже и една жена са задържани след нападението над медицинския екип.

Четирима от мъжете са познати на МВР за различни криминални деяния, сред които хулигански прояви, телесни повреди, наркотици, грабеж, шофиране в нетрезво състояние.

Най-тежко пострадал е д-р Красимир Йорданов. Той има 26-годишен стаж като реаниматор.

Това за 26 години се случва за първи път, казвам ви го откровено. Страшно обидно. Какво иска тоя народ - първо да идва полиция и тогава ние. Нагледал съм се на смърт, на рани, на всичко. Невъзможна смърт съм видял, но нека да умират, ако българския народ не си промени отношението към нас. Ако нас не ни протектират, няма да има Бърза помощ, заяви пред bTV д-р Йорданов.

Д-р Красимир Йорданов е главен герой във филма на режисьора Илиян Метев “Последната линейка на София”, който спечели голямата награда за документално кино в Кан миналата година. Той работи в Спешна помощ в София-град. "Нямаме време да седнем – само за половин час за обед, а понякога и той се прекъсва. С връщането от един адрес се подава друг и така до края на работния ден", сподели миналата година д-р Йорданов в интервю за OFFNews. Цялото интервю може да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки