Над 1.5 милиона лева събрани за болни деца в "Българската Коледа"

OFFNews 26 декември 2012 в 10:55 1670 0

"Българската Коледа" събра 1 568 602 лева в тазгодишния благотворителен спектакъл. Инициативата се провежда под патронажа на президента.

Чрез "Българската Коледа" се набират дарения за лечението на болни деца. Приоритет тази година бе подпомагането на деца с неврологични заболявания, едно от най-честите сред тях е детска церебрална парализа. Част от средствата ще отидат за закупуване на медицинска апаратура.

Набирането на средства в тазгодишната инициатива продължава до нула часа на 1 януари 2013 г. Дотогава всеки може да дари 1 лев, като изпрати SMS на кратък номер 1117 за всички мобилни оператори или на телефон 0900 1117.

На концерта в рамките на инициативата, провел се на 25 декември в Народния театър "Иван Вазов", дойдоха трима български президенти: Желю Желев, Росен Плевнелиев и Георги Първанов, по време на чийто първи мандат започна инициативата.

Тазгодишното десето издание

Десетото издание на инициативата е в помощ най-вече на деца с неврологични заболявания. Част от парите, постъпили по сметката на "Българската Коледа", ще са за лечението им, а с друга ще се купи съвременна медицинска апаратура.

На събитието, седнали един до друг, бяха президентът Росен Плевнелиев, Георги Първанов, президент 2002 до 2012 г., и Жельо Желев, президент от 1990 до 1997 г.

В концерта участваха "Акага", БТР,  "Мистерия на българските гласове", Детският хор на Българското национално радио, детска вокална група "Бон Бон", Кирил Маричков и др.

За деветте години на съществуването си инициативата "Българската Коледа" е събрала 19 505 174 лв. от дарения и е помогнала за леченето на деца и купуването на различна медицинска апаратура за повече от 150 клиники в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки