''Полицаите казваха, че ме ритат в корема, за да не мога да родя. И да имам деца - да не ги видя живи''

Битото 19-годишно момиче на протеста срещу БФС разказва ужасяващи подробности за случилото се

OFFNews 22 ноември 2023 в 09:52 5687 12

Пострадалото момиче крие лицето и името си от страх

Снимка бТВ

Пострадалото момиче крие лицето и името си от страх

Събориха ме на земята, удряха ме, после ме накараха да стана и пак ме удариха. С палки, с ритници. Обиждаха ме и ми говориха - докато ме бият, ми обясняваха защо го правят. Че ще ме ритат нарочно в корема, за да нямам деца. После ми обясняваха, че точно това е тяхната цел - да нямам деца, да не мога да родя, дори и да родя, да не ги видя живи. 

Това разказа 19-годишното момиче, бито от жандармеристи на протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември пред бТВ. За пострадалото момиче първо съобщи адвокат Полина Велчева във вторник. 

Младата жена обясни, че полицаите са я съборили на земята, когато се е опитвала да избяга. Това се случило край църквата "Св. Седмочисленици".

"Всичко стана много бързо. Те просто бяха във всяка една улица, отвсякъде се чуваха викове и крясъци и всичко беше някакъв пълен хаос, който ни изплаши и искахме да си тръгнем възможно най-бързо - просто ме нападнаха. Четирима", разказа тя. 

Тя не помни колко време е продължил боят, но ясно си спомня думите на униформените. Не знае и дали някой се е опитал да ѝ помогне.

"На мен ми се стори много (продължителността на побоя). Не помня да е имало някой около мен, през повечето време просто не виждах. Само ги чувах и усещах как ме боли. Те ме вдигнаха и ме оставиха на една пейка с други хора, които бяха пострадали по същия начин. Абсолютно невинни, неможещи да се защитят хора", каза още пострадалата. 

Протестиращите били държани на пейката около час. През това време полицаите продължавали да крещят и да водят още хора. 

"Молех ги да извикат Бърза помощ, защото около мен имаше хора буквално с отворени глави. Бях в шок, не знаех какво да кажа, просто ги молех за Бърза помощ и поне за вода. После ни казаха да станем и ни вкараха в един бус", обяснява момичето. 

Всички "от пейката" са преместени Първо Районно полицейско управление. 19-годишната е оставена сама с всички задържани мъже.

"Оставиха ни просто ей така в коридора, после започнаха да влизат хора, беше някакъв пълен хаос. Нямаше разпит. Един от полицаите дойде при мен и каза, че той ме е бил и започна да говори точно това - че ме е ритал, за да нямам деца, да не мога да родя. Ако имам късмета да родя, да не ги видя живи. Гледаше ме в очите и ми обясняваше. Аз просто го помолих да видя майка си, защото се бях притеснила за нея. Той продължи и за нея - каза ми да я видя студена, да я пипна, да не мога да я видя, като изляза от районното дори да не я видя, тя вече да е умряла”, разказва момичето.

Пострадалата попитала защо се държат така с едно момиче, а в отговор получило клетви.

Последвали и нови закани: "Той ми каза, че ще ме качи горе и ще ми избие зъбите и каза, че ще ме смачка. Аз не знаех какво мога да направя, просто го гледах и чаках да свърши".

Все пак 19-годишната получава медицинска помощ в "Пирогов", но след прегледа е върната в районното.

"Те ме закараха в „Пирогов“ и после отново ме върнаха в районното. Боляха ме ребрата, кръста, не можех да сядам. И това е, помня една болница, бях много, много изплашена. Държаха ме до сутринта, след това просто ми казаха да си ходя", каза още пострадалата. 

Сега - близо седмица след случилото се, младото момиче продължава изпитва страх.

"Страх ме е, понеже той беше много описателен в това, което ми каза. Страх ме е да не го направи и го сънувам, не мога да спя, сънувам го като кошмар и някак си все едно ми се сливат дните. Много ме е страх. Не искам да излизам, имам чувството, че винаги ще може просто да ме намери, да ми направи това, което ми каза. Страхувам се за живота си", заяви тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

12

alfakentavur

22.11 2023 в 19:36

За рашисткия ордьовър да възстановим лагерите в Ловеч, Скравена, Белене и т.н., подземията на ДС и милицията и да го пратим на разходка там да се радва на прекрасния соц.

723

11

user4eto

22.11 2023 в 13:28

order
22.11 2023 в 11:00

Нашето е криворазбрана демокрация или псевдо демокрация.
Ако беше любимият ти строи, битите не само щяха да са бити, ами и прибрани кой на топло, кой на студено...

723

10

user4eto

22.11 2023 в 13:24

Нека позная.
Въпросните полицаи не са имали никакви обозначителни знаци.
Защото имаше провокатори както от страна на протестиращите, така и мними полицаи.
Баце и Шиши добре си изиграха картите.

12021

9

bls

22.11 2023 в 12:14

И мен и брат ми са ме били полицаи - не беше оправдано. Но според мен това момиче е съветвано от адвокат по начина по който разказва. Но и вярвам че е бита - просто сега донасосва неща за бъдещия иск който ще предяви срещу държавата.

1000

8

gale

22.11 2023 в 12:04

На два въпроса търся отговори:
1. Кой е организаторът т.е. кой е заявил в Общината провеждането на мирния протест и какви ангажименти е поел протестът да е локализиран и мирен? Защо толкова дни вече никой не отговаря на този въпрос?
2. Каква е била целта на това момиче по това време да е на това място?

1973

7

autogentile

22.11 2023 в 11:06

За съжаления такива путьовци са много смели пред беззащитни момичета. Що не излезе с името си и да каже какво точно е казал и направил- щото трябват топки. А и последиците изобщо няма да му харесат…

606

6

order

22.11 2023 в 11:00

Значи...
1.во - до къде ни докара демокрацията...
2.ро - а каква ли е точно обективната истина?!

-1650

5

ob1

22.11 2023 в 10:30

Да бе, момиче на под 20г е запалило полицейски бус и е строшило поне 4 паркинг кола. Напълно заслужено, нали?
Не вярвали били, виновна била, заслужавала си го...

Какво трябва да стане, за да проумеете, че полицията е прогнила точно колкото и всичко останало? Може би трябва вашата глава да сцепят или да пребият дъщеря ви? Тогава ли ще ви светне, че там е пълно с боклуци и изверги?

2550

4

alfakentavur

22.11 2023 в 10:12

Айде сега. Всеки един бит от полицаи излезе света вода ненапита и на мравката път прави и абсолютно невинен са го агресирали....
Защо думите на тези хора да се приемат за чиста монета? Повечето от тях вече веднъж са излъгали - че са били мирни и тихи. Защо да не излъжат за още нещо?

12407

3

Bad Horse

22.11 2023 в 10:12

Ннвярвам на 90% от това. По принцип 90% от приказките на хората са плява, лъжи, фантасмагории. Не по-вярно от "халюцинациите" на Изкуствения Интелект - думата на годината.

90% от това, което излезе от устата на хората, го игнорирайте. Опитвайте се да разберете ядрото истина, което те се опитват да кажат, често неуспешно, често казвайки булквално противното :)

Това момиче са го били полицаи. Толкоз вярвам. Полицаите ни са некадърни, подкупни, комплексирани тулупи. Това го знаем и без тази история.
 
X

Да помогнем на украинските деца!