Бедствено положение във Варна (снимки)

Таня Николова 19 ноември 2023 в 07:08 18758 0

Варна

Снимка Таня Николова

Варна след урагана

Във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи, рязко влошилите се метеорологични условия на територията на община Варна и опасността за здравето и живота на гражданите, обявявам бедствено положение в общината, съобщи кметът Благомир Коцев в 2 часа през изминалата нощ и призова гражданите да останат по домовете си, освен в случаи на спешна необходимост.

Повечето училища и детски градини във Варна ще бъдат отворени в понеделник, кои няма да работят ще стане известно по-късно днес. Щети има в училище "Димчо Дебелянов", където има паднали керемиди от покрива; в гимназията по текстил и моден дизайн и училище "Васил Друмев".

Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината.

Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината.

Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите. Общината още веднъж призовава хората да останат по домовете си, предупреждава кметът. 

Свиквам кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки за връщане на града към нормален ритъм. До събирането на щаба всички налични ресурси, звена, органи и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и за отстраняване на последиците от бедствието. Вследствие на оценката ще вземем решение колко дълго да продължи режимът на бедствено положение и има ли необходимост от включване на ресурс и техника от съседни общини, обяви Коцев.

На телефона за сигнали на Община Варна - 052 810 112 постъпват по 10 сигнала на минута, сподели Коцев в социалните мрежи. По думите му, дежурните едва смогват да ги приемат. Твърдят, че толкова много сигнали за такъв кратък интервал не е имало.

Мобилизирани са ресурсите на всички общински и държавни служби – полиция, пожарна, гражданска защита, Енерго-про, ВиК и други – за справяне с последиците.

На заседание на кризисния щаб бе решено за следващите 48 часа се ограничава достъпа до вълноломът на Морска гара, буните и пристанище Карантината. Районните администрации ще правят обходи за висящи ламарини, облицовки и др.

Усложнена е обстановката и в община Добрич. Снеговалежът, започнал вчера и придружен със силен вятър, продължава и към момента, съобщи БНР.

Затворен за движение за автомобили над 12 тона е път II-29 Добрич-Варна. В района на Аксаковските баири са закъсали десетки автомобили, както и около село Стожер. Затворен за движение е и пътят Добрич-Генерал Тошево за почистване.

Специализирана техника и доброволци продължават да помагат на закъсали автомобили, от Областното пътно управление призовават да се избягват пътувания.

Заради силния вятър в София екипите на дирекцията „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на 18 сигнала за паднали клони, строителни огради, ламарини и части от билбордове. В столицата загина жена след падане на дърво върху лек автомобил.

Повече от два часа квартали на Смолян и няколко села в общината останаха без ток заради силния вятър. Първи за сезона сняг валя по високите части на Смолянска област.

От Планинската спасителна служба предупредиха, че условията за туризъм в планините са лоши - облачно, с гъста мъгла, на места - със силен вятър, пътеките са хлъзгави, навсякъде има снежна покривка.

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за Източна България днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е сила за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол.

Предупрежденията на метеоролозите са за бурен и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо дори и по Черноморието ще преминават в мокър сняг с количества над 25 мм. Очаква се вълнението на морето в Бургаско извън заливите да достигне 6 бала, а във Варна – 5 бала, като в следобедните часове ще отслабва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!