Сакскобургготски бе сред гостите на първата аристократска сватба от век насам в Русия

OFFNews 04 октомври 2021 в 09:52 12932 0

Снимка Getty Images

Наследникът на последния руски император се ожени днес в Санкт Петербург, като това е първата знатна сватба от повече от век в страната.

Княз Георгий Михайлович Романов се венча за италианската си годеница Ребека Бетарини в катедралата "Свети Исаак" в сърцето на бившата имперска столица на Русия на сложна религиозна церемония в присъствието на многобройни чуждестранни гости. Според организаторите на събитието е имало 1500 души, сред които испанската кралица-майка София, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, както и други представители на европейските кралски фамилии.

Георгий Романов е роден в Мадрид. Син е на великата княгиня Мария Владимировна, самопровъзгласила се за наследник на руския императорския трон, и съпруга ѝ, великия княз Михаил Павлович. През по-голямата част от живота си е живял във Франция и Испания.

Прадядо му, княз Кирил Владимирович - братовчед на Николай Втори (последният руски император), успява да избяга от болшевишкото насилие по време на революцията през 1917 г. във Финландия, като по-късно той и семейството му се преместват в Западна Европа.

За първи път Георгий Романов посещава Русия през 1992 г. От три години насам той живее в Москва, където се занимава с благотворителност. 

Запознава се с годеницата си Ребека Бетарини в Брюксел, където двамата работят за европейски институции. Приемайки руската православна вяра, 39-годишната Бетарини, дъщеря на дипломат, сменя името си на Виктория Романовна.

В интервю за руския сайт "Фонтанка", Георгий Романов споделя, че е избрал да се ожени в Санкт Петербург поради "много причини". По думите му този град е "историята на Русия, историята на династията Романови", пише БТА. 

Династията Романови управлява Русия в продължение на 300 години, преди Николай Втори да абдикира през 1917 г., поставяйки Русия на пътя към болшевишка революция, гражданска война и 70 години комунистическо управление.

През 2000 г. руската православна църква канонизира Николай Втори, който е представян като слаб лидер от съветските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови