''От 20 години само бели актриси получават Оскар за главна роля'': Мишел Йео намекна, че Кейт Бланшет вече има достатъчно статуетки

OFFNews 08 март 2023 в 16:58 4849 1

Мишел Йео и Кейт Бланшет

Снимка Колаж OFFNews/Снимки Getty Images

Мишел Йео и Кейт Бланшет

Холивудската актриса Мишел Йео публикува в Инстаграм част от статия, в която пише, че конкурентката ѝ за награда "Оскар" за главна роля Кейт Бланшет вече е получила две златни статуетки и че е крайно време цветнокожа актриса да получи наградата. Йео бързо изтри публикацията си, тъй като в коментарите се изля порой от критики, предаде британското издание Индипендънт.

Двете актриси се състезават за "Оскар" за главна роля. Йео е номинирана за ролята ѝ във "Всичко, навсякъде, наведнъж", а Бланшет - за участието ѝ във филма "Тар". Това е първата номинация на 60-годишната Мишел Йео за златна статуетка, за разлика от 53-годишната Кейт Бланшет, която е била награждавана два пъти от Американската филмова академия - за поддържаща роля в "Авиаторът" през 2004 г. и за главна роля в "Син жасмин" през 2013 г.

На 7 март Мишел Йео сподели част от статия, публикувана в списание "Вог", в която пише, че Бланшет вече е била наградена два пъти и че надали се нуждае от още признание, за разлика от другите номинирани актриси. Статията е озаглавена "От две десетилетия не сме имали актриса, спечелила Оскар за най-добра главна роля, която да не е бяла. Ще се промени ли това през 2023 г.?"

"Трети "Оскар" може би ще потвърди статута на Кейт Бланшет на титан в индустрията, но предвид обширното ѝ и несравнимо творчество, имаме ли нужда от още едно потвърждение? Междувременно един "Оскар" би променил живота не Йео: името ѝ завинаги ще бъде предшествано от фразата "носител на Оскар" и би трябвало да доведе до получаването на по-важни роли, след като в продължение на десетилетие тя беше престъпно слабо използвана в Холивуд", пише в статията.

В коментар към публикацията Мишел Йео бе написала: "Това не е само за мен, това е за всяко малко момиченце, което изглежда като мен... Искаме да бъдем видени. Искаме да бъдем чути."

Много бързо след като я публикува, актрисата изтри публикацията си, тъй като последва порой от критики и обвинения, че завижда и се опитва да подкопае своята конкурентка. Освен критики в социалните мрежи се появиха и хора, които защитиха Йео:

"Постът на Мишел Йео в Инстаграм не беше лична атака срещу Кейт Бланшет, както и оригиналната статия, която тя публикува", пише неин фен в Twitter. "Това беше обвинение към една система, която редовно пренебрегва, а понякога дори работи срещу цветнокожи актьори и актриси. Това е всичко", коментира друг потребител на социалната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-656

1

McCarthy

08.03 2023 в 17:04

аз апелирам и за Оскар за Искра Ангелова, защото не е честно соц номенклатурата в България да тъне в неуспех, а западняците да печелят. Не е честно. Дайте й Оскар - за фалш, за лобиране за путински режисьори и за имитация обаче.