Влъхова спря Шифрин за №1 в историята при жените

OFFNews 11 януари 2023 в 09:11 3549 0

Алпийски ски

Снимка Getty Images

Петра Влъхова

Олимпийската шампионка Петра Влъхова спечели нощния слалом във Флахау (Австрия) и така постигна първа победа през сезона в Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Словачката изпревари Микаела Шифрин (САЩ) и така й попречи да запише историческа 83-а победа в кариерата.

Времето на първата в тази дисциплина от Пекин 2022 е 1:51.95 минути (първи манш - 55.90 секунди, втори манш - 56.05 секунди).

Втора остана Михаела Шифрин, която изостана на 0.43 секунди или време от 1:52.38 минути (56.07; 56.31). Победата на Влъхова означава, че стремежът на американката Шифрин да запише името си в историческите книги като най-успешната скиорка в алпийските дисциплини в Световната купа ще трябва да продължи.

Третото място е за 31-годишната германка Лена Дюр с време 1:52.80 минути (56.86 ; 55.94) или изоставане от 0.85 секунди от победителката. Топ 6 допълват Уенди Холендер (Швейцария), Паула Молтцан (САЩ) и Катарина Лийнсбергер (Австрия).

"Наистина съм щастлива, защото беше дълъг, дълъг път да се върна тук и да говоря с вас като състезател от подиума. Така че за мен това е невероятен ден", каза Влъхова, която през този сезон има седем стъпвания на подиума, но нито една победа . "Много съм щастлива да спечеля тук, защото това е нещо специално - нощен слалом в Австрия".

Влъхова водеше в първия манш, след като дръпна с 0.17 секунди пред американката и с 0.58 пред Зринка Лютич (Хърватия). Но Шифрин направи още по-слаб втори манш и това й попречи да атакува победата. Най-бързото време беше за германката Лена Дюр, което й гарантира стъпването на стълбичката. Така Шифрин донякъде сама позволи на Влъхова да запише първата си победа.

Скиорката от САЩ обаче явно просто ще отложи празника. Миналата неделя тя изравни своята сънародничка Линдзи Вон по брой победи в Световната купа за жени, след като постигна 82-ия си успех в гигантския слалом в Кранска Гора (Словения). Само и единствено шведската легенда Ингемар Стенмарк (86) седи пред Вон и Шифрин в своеобразната класация за всички времена.

Днешният подиум е 130-и в Световната купа за Шифрин, като състезанието на пистата във Флахау е 10-и за нея в които тя е стъпвала 9 пъти на почетната стълбичка.

27-годишната американка в момента оглавява генералното класиране на Световната купа с 1195 точки, с цели 399 точки пред Вълхова. Третото място е за швейцарката Холденер с 569.

През този сезон Шифрин търси пети голям Кристален глобус, който ще я постави на второ място в списъка с победители за всички времена след австрийката Анемари Мозер-Прьол, която има шест титли срещу името си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови