Първият допинг скандал в Пекин е факт, замесено е името на сензацията Камила Валиева (обновена)

OFFNews 09 февруари 2022 в 13:52 3443 2

Снимка Getty Images

Първият допинг скандал на зимните олимпийски игри в Пекин вече е факт и в него е замесено името на руски фигурист. Така златото, което спечели Руският олимпийски комитет (РОК) в отборната надпревара може да бъде отнето, ако се потвърдят съмненията.

Любопитното е, че церемонията по награждаването, която трябваше да се състои на 8 февруари, все още не е проведена. От Международния олимпийски комитет (МОК) и Международния съюз по кънки (ISU) заявиха, че руснаците не са получили медалите си заради юридически проблеми.

Въпросните проблеми са съмнителна проба на един от руските фигуристи, която той е дал преди Олимпиадата. В нея може да се съдържат наркотични вещества.

Името му първоначално не бе споменато, но впоследствие стана ясно, че проблемната допинг проба е на 15-годишната сензация Камила Валиева. Това съобщи сайтът "Inside the Games".

Тя направи два четворни скока, като досега нито една друга жена в историята на фигурното пързаляне не е успявала да направи дори един скок с подобна ротация. Това донесе на Валиева най-висока оценка както в кратката, така и във волната програма.

От "Inside the Games" не могат да посочат какъв точно е проблемът с пробата на Валиева, тъй като тя все още няма 16 години и по този начин официално не може да бъде обвинена в употреба на допинг. По тази причина в момента цял екип юристи работи по случая за намиране на законово решение на казуса.

Ако рускинята все пак бъде наказана, санкциите, които ще понесе, ще бъдат много по-леки заради все още детската и възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

10.02 2022 в 17:32

тъжна работа, жалко за кариерата на момичето

605

1

Напчо

10.02 2022 в 14:03

Защо да не може да бъде обвинена ? ВАДА може да обвини и пеленаче !