Олимпийският огън в Пьонгчанг угасна

OFFNews 25 февруари 2018 в 15:15 29771 0

Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг бяха официално закрити. Точно в 14,50 часа българско време олимпийският огън угасна, а преди това президентът на МОК Томас Бах връчи олимпийския флаг на домакина на следващите игри от Пекин, които ще се проведат от 4 до 20 февруари 2022 година.

В заключителното си слово Бах подчерта важността на форума за установяване на мира на Корейския полуостров, макар и за 15 дни.

"Скъпи спортисти от Южна Корея и КНДР, вие ни заразихте с вярата си в мирното бъдеще. Това беше потресаващ пример как спортът може да сближава хората във време, когато мирът е толкова крехък. МОК ще продължи да участва в диалога между двете страни и след края на олимпиадата", каза Бах, който завърши с благодарности към Република Корея и корейския народ.

Тогава на сцената към него се присъединиха спортисти от всички континенти. Сред тях бяха трикратният олимпийски шампион по биатлон Мартен Фуркад (Франция), звездата на американските алпийски ски Линдзи Вон, носителката на два медала от Пьончан в турнира по бързо пързаляне с кънки Нао Кодайра (Япония), знаменосецът на Тонга и единствен представител на страната Пита Тауфатофуа, който не изневери на стила си и излезе полугол, въпреки студа, и други. 

Церемонията по закриването демонстрира технологичната мощ на Южна Корея и опроверга слуховете, че руски хакери ще се опитат да я сринат в опит за отмъщение заради решението на МОК да не допусне отново националния флаг.

Знаменосец на България беше ски бегачът Йордан Чучуганов, който ще се прибере по този повод последен в България. С флаговете на своите страни дефилираха някои от големите герои на тази олимпиада - Естер Ледецка за Чехия, Шарлота Кала за Швеция, Габриела Пападакис за Франция, която получи честта не и без кавалерски реверанс от страна на Мартен Фуркад.

След угасването на олимпийския огън стадионът по традиция се превърна в огромен дансинг, а двама диджей, един от които беше холандецът Мартин Гарикс, се погрижиха за настроението на вече освободените от спортни амбиции спортисти.

В Пьонгчанг бяха раздадени 102 комплекта медала в 15 дисциплини. С най-много ще си тръгнат норвежците - 14 златни, 14 сребърни и 11 бронзови.

В стартовете взеха участие 2925 спортисти от 92 страни. Българската делегация беше съставена от 21 спортисти. Най-доброто ни представяне беше шестото място на Сани Жекова в сноуборда.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови