Макарайнен и Фуркад над всички в биатлона

OFFNews 25 март 2018 в 19:14 24045 0

Финландката Кайса Макарайнен и французинът Мартен Фуркад са новите носители на Световната купа по биатлон. За Макарайнен това е трети успех в кариерата, докато Фуркад заслужи името си Доминатор, като взигна трофея за седма поредна година и изпревари по този показател легендата от Норвегия Оле Ейнар Бьорндален.

Макарайнен стигна до триумфа едва в последното състезание за сезона - масовия старт на 12.5 километра в руския зимен център Тюмен. Тя завърши шеста, но успя да победи с едва 3 точки в генералното класиране Анастасия Кузмина (Словакия) и да вземе големия кристален глобус. 35-годишната финландка спечели трофея и през 2011 и 2014 година. Фуркад пък си осигури успеха два старта преди края на сезона и си позволи да кара отпуснато в края, като днес завърши едва 19-и в масовия старт в Тюмен.

Французинът говори след състезанието за т.нар. терапевтични изключения и отношенията си с лидера на Русия Антон Шипулин.

"Лично аз никога не съм се възползвал от терапевтичните изключения. Против това съм, правилата са за всички. От друга страна не е справедливо спрямо диабетиците, но спортът като цяло не е справедлив. Някои имат повече мускули, други са с по-голям капацитет на дробовете и т.н.

Това не значи, че по всички показатели трябва да има равенство. Искам да знам какви забранени препарати употребява моят конкурент и защо го прави. Но това е лекарска тайна. Обикновените хора като мен не разбираме от медицина. Именно за това искам всички изключения да бъдат премахнати", коментира Мартен Фуркад в ефира на тв програмата "Биатлон".

"Шипулин ми е конкурент, но поддържаме добри отношения. Разбирам, че се чувства предаден, след като никой не го защити покрай допинг скандала, но не мога да сложа ръка на сърцето си и да кажа, че е бил чист в Сочи. Никой от нас не знае какво се е случвало там", добави Фуркад.

Междувременно осемкратният олимпийски шампион по биатлон Оле Ейнар Бьорндален каза, че все още не е решил дали да продължи кариерата си и през следващия сезон. 44-годишният Бьорндален участва във вчерашното преследване в последния старт за сезона в Тюмен, но не се класира сред първите 30 в масовия старт днес.

"Последният сезон трябва да бъде блестящ, а аз не успях да постигна това. Ще остана ли още една година? Трябва да анализирам всичко, когато състезанията приключат", каза норвежката легенда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови