КГБ проваля сезона на биатлонист

OFFNEWS 28 ноември 2016 в 15:30 2294 0

Руският биатлонист Тимофей Лапшин е искал да се състезава за Украйна, но е бил спрян от властите в Москва.

Причината е, че той се води на служба във Федералната служба по безопасност, което е наследник на страховитото КГБ. Освен него и звездата на Русия Антон Шипулин е офицер от службите.

На Лапшин е било учтиво обяснено, че може да се състезава за всяка друга страна, освен Украйна заради влошените отношения между двете страни.

Затова той се е обърнал към властите в Южна Корея, където с готовност приемат спортисти от други нации преди зимната олимпиада в Пьончан през 2018 година.

"Той се обърна първо към нас, дори пристигна за разговори в Киев. Бях се разбрал с министъра на спорта и администрацията на президента за ускоряване на процедурата по даване на украинско гражданство, още повече, че съпругата му е украинка - известната ни биатлонистка Олга Абрамова.

Административно обаче му беше попречено да стане наш състезател", казва президентът на украинската федерация по биатлон Владимир Бринзак.

Аргументите на руската страна са, че Лапшин е знаел, че службата му, макар и формална, води до известни ограничения. Никой не го бил карал насила да става офицер във ФСБ, а в качеството си на такъв той е получавал редица привилегии и ведомствени награди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови