Изхвърлиха Русия и Беларус от биатлона

OFFNews 29 март 2022 в 15:51 2297 0

Снимка Getty Images

Членството на националните федерация на Русия и Беларус е замразено, съобщи Международният съюз по биатлон (IBU), цитиран от БТА.

Решението, което е взето единодушно от всички членове на Изпълнителния комитет на IBU, влиза в сила от днес и е във връзка с руската инвазия в Украйна.

"И двете федерации са нарушили хуманитарните задължения за членовете на федерациите съгласно Конституцията на IBU", заявиха от световната федерация.

"Тези нарушение рушат репутацията на биатлона и подкопават усилията на IBU да насърчава принципите, заложени в Конституцията на нашия спорт", посочиха още от международната федерация и добавиха, че руската инвазия е попречила на украинските атлети да участват в състезания и няма да бъде справедливо другите две федерации на страните, започнали този конфликт, да могат свободно да се състезават.

След началото на войната в края на февруари Международният съюз по биатлон взе решение да не допусне руски и белоруски биатлонисти в кръговете от Световната купа в Контиолахти, Отепаа и Осло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови