Фигуристка чака наш паспорт от август, за да участва на олимпиада

OFFNews 05 декември 2019 в 08:53 3884 1

Фигуристката Мария Левушкина има право да представя България на олимпиадата за младежи в Лозана през януари, но трябва да получи български паспорт. Левушкина е родена във Варна, баща ѝ е руснак.

Досега семейството ѝ не бе искало наше гражданство. Необходимите документи вече са подадени и се чака решение на президента Румен Радев, коментира Ина Демирева.

Сестрата на Албена Денкова и нейният съпруг Андрей Лутай подготвят Левушкина, а за хореографията се грижат двукратните световни шампиони при танцовите двойки Денкова и Максим Стависки. Мария се представи добре в сериите Гран при за девйки и си осигури квота за олимпиадата.

"Има проблем с паспорта. Крайният срок за записване за Олимпиадата е 10 декември. Документите са в министерството от август, но за съжаление няма отговор. Олимпийският комитет и президентът на нашата федерация по фигурно пързаляне Татяна Йорданова правят всичко възможно. Обаждаме се всеки ден.

Чакаме и се надяваме. Родена съм във Варна през 2004 година. Живеехме в България. Когато бях на 4 години заминахме за Москва, защото родителите ми смениха мястото на работата си. Брат ми тренира хокей и всеки ден прекарвах доста време на пързалката. Като всяко момиче първото нещо, което видях бяха красивите фигуристки в роклите им. И помолих майка ми да ме запише на тренировки. По това време на моята пързалка в Москва тренираше и Ина Демирева (сега Ина Лутай), така че се запознахме.

В живота няма случайни неща. Тренирам в ЦСКА в групата на Светлана Владимировна (Соколовска). Имаме огромен екип. И всеки допринася за развитието ни. Албена Денкова и Максим Стависки много често идват да помагат на Александър Самарин и работят с мен. С Андрей и Ина Лутай също постоянно ходим на лагери и тренирам с тях по време на стартовете и националните първенства. Имам голям късмет да работя с такива специалисти.

Беше ми мечта да представлявам страната, в която съм родена и прекарала цялото си детство. Това е вторият ми дом. Всяка година прекарваме лятото в България. Винаги идвам с голямо удоволствие и вълнение. Полетът не ми тежи, изполввам времето да си уча уроците.

Нямам идоли във фигурното пързаляне. Но много ми харесва начина, по който скачат Нейтън Чен и Александра Трусова. И как се пързаля Альона Косторная. Много е добре, че руските момичета прогресират така с четворните скокове, това движи фигурното пързаляне напред. И ни кара да работим още повече. Следващата ми цел на леда е четворен ритбергер. И следващия сезон да съм на подиума в Гран при сериите", споделя Левушкина в интервю пред beautyinsports.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3600

1

В Крак с Времето

05.12 2019 в 09:29

За един евентуален олимпийски детски медал....никога не е късно да станеш Българка! Интереса клати феса на родената във Варна (гр.Сталин от 1950-60) от българска майка юнашка русска девочка. Прекрасната руска школа по фигурно пързаляне е създала фигуристка, която не се класира в руският отбор. Та на бърза ръка, нашето про-руско президентство трябва да реши , дали да приеме "заблудената овца" обратно в стадото. Летчика ще да се допита до Путьо и Решетников. Опряло е чйцето до Д-то, Детската Олимпиада е след два месеца. Хубаво е да си приберем детето в майчината втора Родина... за един евентуален Олимпийски медал. Не защото детето се чувства бълрче. ***" В България бипатризмът (двойно гражданство) не се толерира, за това и е въведено изискването кандидатът или вече да се е отказал от чуждото си гражданство, или да представи доказателство, че е в процес на отказ".